Pe rețelele de socializare apar tot mai multe videoclipuri în care soldații ruși sunt capturați de civili. Aceștia sunt interogați și trași la răspundere despre motivul pentru care se află pe teritoriul Ucrainei. Nu puține sunt dovezile în care oamenii lui Vladimir Putin spun că nu știau unde au fost trimiși.

Mărturiile unui prizonier rus au devenit virale, după ce acesta a vorbit despre ce le fac, de fapt, rușii propriilor soldați, răniți în luptă.

Dezvăluirile unui soldat rus capturat de civilii ucraineni

Soldații ruși au fost trimiși în războiul din Ucraina fără ca acesția să știe unde merg și pentru ce se luptă. Mărturiile unui soldat rus capturat de civilii ucraineni au făcut înconjurul lumii.

Lăsat să-și sune mama, prizonierul a izbucnit în lacrimi și a povestit cum soldații ruși răniți nu mai prezintă interes pentru armată, motiv pentru care ofițerii îi ucid  și le abandonează trupurile pe câmpul de luptă:

„Am fost trimiși la moarte. Își omoară singuri răniții! A trecut o săptămână și nimeni nu a fost inmormântat”, a spus prizonierul, în timp ce o implora pe mama sa să apeleze la Uniunea Mamele Soldaților din Rusia.

„Soldatul plânge și se teme și de soarta rudelor sale, așa că cere să nu spună tot adevărul despre războiul din Ucraina, pentru a nu cădea sub represiunea serviciilor speciale ruse”, au transmis reprezentații Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, mesaj pentru Vladimir Putin

Zelenski a afirmat că Ucraina nu se va preda, credinţa poporului său fiind indestructibilă, indiferent de consecinţele nefaste ale războiului. Preşedintele Ucrainei i-a transmis lui Vladimir Putin să se ducă „acasă”.

„Au vrut să ne distrugă de atâtea ori. Nu au putut. Am trecut prin atâtea! Şi dacă cineva crede că, după ce au depăşit toate acestea, ucrainenii vor fi speriaţi, dezbinaţi sau se vor preda, nu ştie nimic despre Ucraina. Şi nu are ce căuta în Ucraina”, a subliniat vehement Volodimir Zelenski, într-o postare video pe pagina sa oficială de Facebook.

Referindu-se direct la Vladimir Putin, liderul ucrainean i-a transmis: „Du-te acasă. La tine acasă”. El a adăugat că Putin ar trebui să apere poporul vorbitor de limbă rusă – nu în întreaga lume – „ci în casa sa”.

„Sunt destul de mulţi şi acolo. Aproximativ 150 de milioane”, a adăugat el.

Aceasta pare să fie o referire la afirmaţia Moscovei potrivit căreia operaţiunea lor este în apărarea oamenilor vorbitori de limbă rusă din anumite părţi ale Ucrainei, informează BBC. coral