Forțați să se exileze când ayatollahii au impus o teocrație în Iran, regretatul șah și familia sa au fost defăimați de regim timp de 46 de ani. Cu toate acestea, Farah Pahlavi, văduva șahului și ultima regină a Iranului, spune că încă se bucură de afecțiunea și sprijinul iranienilor de rând, potrivit The Times.

„Îmi trimit e-mailuri cu numerele lor de telefon. Și îi sun și este foarte ciudat pentru că îmi recunosc vocea”, a spus ea. „Și ei spun: «Bună ziua, shahbanu [regină consoartă]». Și le spun: «Nu spune asta» pentru că mă tem că guvernul [iranian] îi ascultă.”

„Dar după toate minciunile pe care [conducătorii religioși ai Iranului] le-au spus despre noi… sunt foarte fericită să văd și să aud simpatia și bunătatea compatrioților mei înainte să mor.”

Pahlavi, în vârstă de 86 de ani, a discutat cu The Times în vastul ei apartament cu vedere la Sena, unde locuiește o parte din an, restul petrecându-l în principal în SUA.

Interviul a apărut în contextul unui film biografic care urmează să spună povestea extraordinară a femeii a cărei frumusețe era considerată a o eclipsa chiar și pe cea a lui Jackie Kennedy, fosta primă-doamnă a SUA.

Farah Pahlavi. Foto: Profimedia Filmul va servi probabil ca o reamintire a luxului în care a trăit Pahlavi după ce a devenit a treia soție a șahului în 1959. La nuntă, a purtat o tiară cu diamante creată de Harry Winston, un bijutier american, și o rochie de mireasă Dior, împodobită cu atât de multe perle și pietre încât cântărea 15 kilograme.

Filmul va prezenta probabil și tragediile pe care le-a trăit, în special în timpul exilului care a început odată cu răsturnarea șahului în 1979. Soțul ei a murit de cancer, la vârsta de 60 de ani, în Egipt, un an mai târziu, iar doi dintre cei patru copii ai lor și-au luat viața, ceea ce, potrivit lui Pahlavi, a fost din cauza disperării lor față de aceste tulburări.

Într-o zi caldă de primăvară la Paris, Pahlavi era puțin răgușită, tușind din când în când. Dar stând pe canapea, în timp ce apusul soarelui îi scălda apartamentul, ținuta ei a rămas regală.

Ea a spus că speră ca regimul ayatollahilor să cadă într-o zi pentru a face loc unui Iran liber și democratic. „Rămân întotdeauna pozitivă”, a spus ea, deși de mai multe ori în timpul conversației nu a făcut nimic pentru a-și ascunde consternarea față de situația actuală: „Este cu adevărat incredibil că o țară precum Iranul, cu o civilizație și o istorie atât de măreațe, este condusă de acești oameni.”

Se pare că nu are prea multă încredere în disponibilitatea Occidentului de a produce schimbări, cel puțin nu dintr-un angajament față de libertate și democrație. SUA, Marea Britanie și alte țări occidentale își urmăresc doar propriile interese, a spus ea, adăugând: „Dacă simt că acest [status quo] nu este în interesul lor, vor face ceva în privința asta”.

Cel mai recent exemplu a ceea ce ea percepe drept aroganță occidentală a venit săptămâna trecută, când președintele Donald Trump a declarat că ia în considerare schimbarea numelui Golfului Persic în Golful Arabic. Trump a spus că va lua o decizie finală în timpul vizitei sale în Orientul Mijlociu din această săptămână, deși iranienii sunt furioși că se gândeșt e la asta. Regina împărtășește indignarea – un punct rar de convergență cu regimul.

„Golful Persic a fost Golful Persic timp de secole”, a spus ea, sugerând că Trump încerca să câștige favoarea națiunilor arabe. „Adică, nu pot pur și simplu să schimbe numele ca urmare a interesului lor”, a afirmat ea.

Filmul produs în SUA, care va fi lansat în 2027, va fi regizat de Emily Atef, cineasta franco-iraniană, la proiect lucrând și Juliette Towhidi, scenarista britanico-iraniană.

Ar trebui să existe suficiente lucruri de spus despre viața reginei pentru a crea un film memorabil. Ea studia arhitectura la Paris — o alegere notabilă, având în vedere că exista o singură altă femeie arhitect iraniană — când a atras atenția șahului după divorțul acestuia de a doua sa soție.

Farah Pahlavi, alături de șahul Mohammad Reza. Foto: Profimedia S-au întâlnit apoi la casa fiicei sale din prima căsătorie, pe care Pahlavi o cunoștea. „Mersesem acolo să o văd [pe fiica lui] și apoi, dintr-o dată, a apărut maiestatea sa. Mi-am spus: «Bine, a venit să-și vadă fiica».”

S-a dovedit a fi prima dintre cele trei întâlniri din casa fiicei șahului, iar cu a treia ocazie „m-a cerut în căsătorie. A fost incredibil”. Într-un comentariu plin de semnificații despre realitatea nunților regale, ea a spus: „Eram îndrăgostită de maiestatea sa, iar maiestatea sa m-a ales și pe mine”.

În cartea sa „Căderea cerului, Pahlavii și ultimele zile ale Iranului imperial” , istoricul Andrew Scott Cooper scrie că atunci când Pahlavi a sosit cu șahul într-o vizită oficială în SUA în 1962, ea a eclipsat-o pe Kennedy cu „rochia ei incrustată cu bijuterii țesute din fir de aur, un colier cu diamante și smaralde și o tiară incrustată cu diamante care semăna cu un cuib de pasăre în care se aflau șapte smaralde gigantice de mărimea ouălor de măcăleandru”.

Farah Pahlavi, alături de șahul iranian Mohammad Reza Pahlavi, într-o vizită la Casa Albă în 1962. Foto: Profimedia Cinci ani mai târziu, când șahul s-a încoronat shahanshah – rege al regilor – cuplul a fost dus înapoi la palatul lor „într-o trăsură de aur construită special pentru această ocazie de meșteri vienezi și trasă de opt armăsari albi maghiari”.

Nu era vorba doar de povești. Criticii l-au acuzat pe șah – al cărui tată, comandant de brigadă c ă z ă cească de origine modestă, preluase puterea printr-o lovitură de stat militară susținută de britanici în anii 1920 – de opulență extravagantă, pe măsură ce domnia sa devenea din ce în ce mai brutală.

Pahlavi a spus că este îngrijorată că noul film se va concentra pe „poliție care torturează și încarcerează [oameni], ca și cum [domnia șahului] ar fi fost doar atât”. Ea a sugerat că soțul ei nu se află în spatele brutalității și că ar trebui să fie ținut minte pentru modernizarea țării sale, prin distribuirea de pământuri țăranilor, emanciparea femeilor și investiții în educație.

Ea a jucat un rol și în reformă. În anii 1970, pe măsură ce banii din petrol au intrat în Iran, ea și-a convins soțul să cheltuiască o parte din ei pentru unul dintre proiectele ei preferate, un muzeu de artă contemporană la Teheran.

Pahlavi a cumpărat pentru asta lucrări contemporane estimate acum la 3 miliarde de dolari și considerate a fi cea mai mare colecție din lume în afara SUA și Europei.

Printre artiști se numără Claude Monet, Francis Bacon, Alberto Giacometti, René Magritte, Pablo Picasso, Andy Warhol — care a creat o operă de artă cu Pahlavi — și Max Ernst.

Farah Pahllavi, alături de Andy Warhol. Foto: Profimedia Pahlavi a spus că a cumpărat pictura murală „Funeral on Indian Red Ground” de Jackson Pollock pentru 1 milion de dolari. Aceasta este evaluată acum la 250 de milioane de dolari.

Când au ajuns la putere, ayatollahii au avut o părere proastă despre unele dintre lucrări, inclusiv despre „Gabrielle cu bluză deschisă” de Pierre-Auguste Renoir, despre care au spus că prezintă prea multă carne. Tabloul a fost pus într-un subsol.

Anul trecut, o mare parte din colecție a fost expusă într-o expoziție la Teheran, intitulată „Eye to Eye” .

Evenimentul a fost atât de popular încât a trebuit să fie prelungit.

Pahlavi a spus că succesul său arată că, în ciuda a aproape o jumătate de secol de guvernare religioasă, setea iranienilor pentru artă și cultură este la fel de puternică ca întotdeauna.