Vom scăpa de virusul Sars-CoV-2 și vom reveni la viața normală spre sfârșitul lunii iulie, anunță ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Acesta spune că, de la 1 iunie, guvernul va mai ridica unele restricții, printre altele urmând a se redeschide terasele.

Într-o intervenție telefonică petrecută marți seară, la postul de televiziune B1, oficialul guvernamental a spus că viața va putea reintra în normal, cel mai probabil, peste două luni, adică la sfârșit de iulie sau început de august.

De la 1 iunie se redeschid terasele, din 15 iunie – și restaurantele. La sfârșitul lunii iulie revenim la viața normală și scăpăm de virus

Deși s-au consemnat câteva zile de creștere a numărului de cazuri, după ridicarea stării de urgență, Nelu Tătaru spune că tendința descendentă generală se menține: ”Suntem într-un moment în care, dacă păstrăm acelaşi trend, ne putem gândi de la 1 iunie la un al doilea set de relaxări. Avem cam o săptămână de când suntem pe acea pantă descendentă. (…) În următoarea perioadă ne gândim ca acele spitale suport care nu mai au cazuri să le redăm patologiei non-Covid”.

Ministrul a avertizat că evoluția situației în continuare depinde de oameni și de capacitatea acestora de a rămâne atenți: ”Asta nu înseamnă că am terminat cu precauţia, precauţia trebuie să rămână”.

În principiu, însă, românii se vor întoarce la “o viață cvasi-normală” la sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august.

Terasele se redeschid de la 1 iunie, iar plajele și, probabil, restaurantele – la 15 iunie, “dacă lucrurile merg normal”. Totul se va întâmpla, însă, cu respectarea distanței de siguranță, iar clienții vor trebui să-și facă rezervări la restaurante. Nelu Tătaru a avertizat că se vor face multe controale, pentru a se verifica felul cum se respectă prevederile: ”Fiecare relaxare implică un risc de transmitere comunitară, noi trebuie să fim pregătiţi pentru a gestiona situația”.

coral