Restaurantele vor putea deschide și spațiile din interior, de la 1 septembrie, cu respectarea unor măsuri de prevenire a răspândirii infectării cu coronavirus.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus printr-o hotărâre adoptată joi seara „redeschiderea începând cu data de 1 septembrie 2020 a restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul unităţilor de cazare, în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori”, potrivit Agerpres.

Tot de la 1 septembrie pot fi redeschise și sălile de jocuri de noroc în județele cu sub 1,5 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori. În schimb, cluburile și discotecile rămân închise.

Comitetul propune și redeschiderea muzeelor, cinematografelor și teatrelor în județele cu sub 1,5 cazuri de Covid la mia de locuitori. Totuși, vor putea fi ocupate doar jumătate din numărul total de locuri.

Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleași familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane, iar organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, mai prevede Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Potrivit Hotărârii 43 a CNSU, se propune „limitarea la nivel naţional a programului de funcţionare a teraselor între orele 06,00-24,00” şi, respectiv, „creşterea numărului de persoane care pot participa la evenimente private la 50 în spaţiu închis, respectiv 100 în spaţiu deschis”.

Acest lucru a fost comentat de Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

„Clujul poate să deschidă de la 1 septembrie restaurantele, cinematografele, spațiile culturale. Ne încadrăm fără probleme în acest moment – sper să nu se complice până marți, nu am date să cred că se va întâmpla – ca aceste lucruri să se întâmple. Eu cred că aceste decizii sunt bine gradate în România și am evitat vârful de sarcină, creșterea exacerbată a numărului de cazuri sau, Doamne ferește, a deceselor. Chiar m-am uitat. Româna are același număr de cazuri ca Belgia, dar Belgia are mai multe decese. Asta arată că țara noastră a gradat bine măsurile. Această relaxare este binevenită, dar fac apel la respectarea voluntară a regulilor”, a spus Boc, la Realitatea FM.

coral