Directoarea de la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din Turda, Codruța Andreica, și-a pierdut funcția în urma imensului scandal privind angajarea unui fost lider al lumii interlope pe funcția de profesor de matematică.

”În ședința Consiliului de Administrație al I.Ș.J. Cluj, din data de 5 decembrie 2022, a fost discutat Raportul misiunii de audit, efectuat de către I.Ș.J. Cluj la Colegiul Național Mihai Viteazul, Turda, pentru verificarea legalității propunerii de demitere a directorului Colegiului Național Mihai Viteazul, Turda, doamna Codruța Andreica, de către Consiliul profesoral al unității, propunere transmisă Inspectoratului Școlar Județean Cluj, prin adresa înregistrată cu nr. 1447/10.11.2022, la registratura I.Ș.J. Cluj.

În urma intervievării echipei manageriale, a cadrelor didactice, a personalului didactic auxiliar și nedidactic, precum și a verificării de documente la nivelul unității, a fost redactat Raportul misiuni de audit care conține o serie de constatări și recomandări.

Raportul evidențiază respectarea normele legale, în vigoare, pentru propunerea eliberării din funcție a directorului unității de către Consiliului de Administrație al I.Ș.J. Cluj, respectiv: Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, art.258, alin.5; O.M.E., nr. 4183/4 iulie 2022, pentru aprobarea Regulamentului cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, art.20, alin. 8; O.M.E., nr. 4597/6 august 2022, pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct, în unitățile de învățământ preuniversitar de stat, art. 26, alin. 1.

În ultima perioadă, fără să se aștepte finalizarea Raportului misiunii de audit, conflictul dintre o parte a membrilor Consiliului Profesoral și directorul unității s-a acutizat, conflictul fiind preluat și amplificat în presă, pe fondul acțiunilor de protest desfășurate de către profesori ai unității, la care s-au solidarizat și elevi ai școlii.

Părinții, de asemenea, au trimis Inspectoratului Școlar Județean Cluj o solicitare de demitere a directorului unității, generându-se astfel o situație conflictuală fără precedent care aduce serioase prejudicii de imagine școlii.

Singura modalitate de a pune capăt acestei situații este eliberarea din funcție a directorului unității, în baza prerogativelor Consiliului de Administrație al I.Ș.J. Cluj.

În conformitate cu actele normative menționate mai sus, propunerea de demitere a directorului Colegiului Național Mihai Viteazul Turda a fost votată în unanimitate de către membrii Consiliului de Administrație al I.Ș.J. Cluj.

Până la numirea unui alt director, prin detașare în interesul învățământului, s-a propus și s-a votat delegarea sarcinilor directorului către directorul adjunct al unității, domnul Florin Potoră”, precizează Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

Directorea Codruța Andreica spunea din 2 decembrie că va fi demisă, dar nu accepta că a comis erori

”Pentru ca am obosit sa fiu serioasa, va propun sa ghicim ce se va decide in ceea ce ma priveste.                                                                          

1. Voi fi demisa fara dovezi ale unor greseli grave de management, in speranta ca astfel va inceta circul si ISJ va pierde doar un proces cu mine, dar va avea liniste (altfel spus, ma va sacrifica, chiar daca se stie ca in realitate sunt victima) 

2. Nu voi fi demisa si ISJ isi va asuma recunoasterea adevarului, recomandand luarea de masuri impotriva celor care au adus grave prejudicii de imagine Colegiului Națtional ,,Mihai Viteazul” – Turda si care au incercat sa-si atinga scopul prin santajarea, dezinformarea si manipularea parintilor si a elevilor (educatie moderna)

Eu spun ca va prima ceea ce primeaza in tarisoara noastra de multa vreme – interesul personal. In gandirea noastra lipsita de viziune si incredere, mereu gandim ca adevarul va genera haos si ne va face rau, iar mistificarea acestuia va crea o armonie, fie ea si fragila, benefica nouă.

De astazi, sunt un OM LIBER! Voi putea in perioada urmatoare sa va dezvalui, in mai multe episoade, adevarul. Imi va lua timp, pentru ca a declara fara dovezi, pentru mine, nu inseamna decat zgomot, iar incarcarea acestora presupune timp. Sunt tinta unor lupte straine mie, ale caror scopuri singuri le veti descoperi. Singura educatie de durata este cea care ne implica, ne incita sa gandim, sa reflectam, nu cea prin care ni se inoculeaza idei, concepte, cu atata agresivitate incat ajungem sa credem ca ne apartin”, transmitea Codruța Andreica.  coral