Este o imagine care a devenit, recent virală, deoarece aparent, doar 1% dintre oameni pot găsi animalul din această imagine. Tu poti?

Păi, creierul nostru cu siguranță suferă acum, așa că s-ar putea să revenim la el, mai târziu.

Pregătit pentru a doua rundă?

Ai auzit vreodată de efectul McCollough?

Este acest truc ciudat al minții, în care, după ce ai privit linii alternative, creierul începe să vadă o nuanță roz sau alte culori, atunci când privești linii alb-negru.

Se spune că pentru a declanșa efectul, pur și simplu privești la centrul a două „imagini de inducție” colorate, timp de câteva minute sau mai mult, treci peste imagini, înainte și înapoi, în mod repetat.

Funcționează cel mai bine cu linii verzi sau roșii. Apoi, când privești liniile verticale, alb-negru, vei vedea că ele par roși sau verzi.

Înclinarea capului la 90 de grade poate diminua sau îmbunătăți imaginea.

De fapt, rotirea imaginilor de inducție și privirea lor pot inversa efectul.

Cu cât privești mai mult imaginile originale, cu inducție, cu atât mai mult va dura, de la ore, la zile sau chiar la câteva luni, în unele cazuri.

Dar este adevărat și ce anume o cauzează?

Efectul este numit, dupa descoperitorul sau, psihologul american Celeste McCollough Howard. El a fost prima persoană care a găsit vreodată așa-numitul „efectul contingent”, o iluzie care afectează creierul pentru o perioadă lungă de timp.

De-a lungul anilor, au fost efectuate mai multe studii, privind efectul. În anul 1975, doi cercetători au testat cinci grupe, a câte 16 persoane și, uimitor, unul dintre grupuri nu a arătat o diminuare a efectului după cinci zile.

De fapt, efectul a rămas întipărit mai bine de 2.040 de ore sau, mai bine zis, aproape trei luni.

Puteți testa efectul cu imaginile de mai jos.

Rețineți că există o șansă să vă afecteze vederea pentru un timp, deși aceasta se declanșează atunci când vedeți linii verticale sau orizontale, ulterior.

În cea mai mare parte, pare să fie inofensivă.

Deci, ce cauzează asta?

Ei bine, a existat o dezbatere pe această temă. Există trei linii principale de gândire. Creierul tau incearca sa corecteze culoarea luminii si sa o blocheze, in timp ce o prezintă un fel de simptom de retragere, in acest caz, absenta de culoare.

În 1995 a fost efectuat un studiu deosebit de interesant.

Cercetătorii au examinat un singur pacient, care a suferit leziuni cerebrale semnificative. Potrivit cercetătorilor, el a fost „capabil să vadă culoarea, dar puțin”.

După ce i-au arătat grilajele roși-verzi (deși nu reușea să observe grilajul), pacientul a raportat că efectul a funcționat atunci când a fost folosit un grilaj alb-negru, după.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest efect a aparut, probabil, in interiorul cortexului vizual sau undeva intre ochi si creier.

Acestea sunt cele două imagini de inducție care pot declanșa efectul, în cazul în care alternați între a privi la centrele lor pentru câteva minute.

Apoi, dacă te uiți la această imagine, ar trebui să apară roșu sau verde în părți sau chiar roz.

O teză transmisă de Julien Ciroux la Universitatea din Edinburgh a fost de acord cu aceasta. Ea a scris că „mecanismele de procesare implicate în efectul ME [McCollough] sunt în cea mai mare parte situate în cortexul vizual primar, chiar dacă schimbarea în această zonă timpurie a sistemului vizual conduce la modificarea ulterioară a modelului de activitate al suprafețelor corticale mai înalte”.

Se pare că, cortexul vizual face ceva, creierul tău fiind înșelat într-un fel sau altul. Mecanica exactă din spatele imaginii, însă, nu este complet înțeleasă.

Cu toate acestea, arata ca este un truc al creierului, si nu o problema cu ochii nostri.

Este, de asemenea, o reamintire bună a faptului că cerebelul nostru este ușor de păcălit. coral