Din cauza restricțiilor privind distanțarea, numărul locurilor din creșele clujene este și în acest an redus la jumătate. Astfel, din totalul de 1382 de locuri sunt disponibile doar 637, dintre care 580 la linia română și 57 la linia maghiară. 

Mihaela Duma, directorul Centrului Bugetar de Administrare Creşe a menționat pentru Ziar de Cluj că numărul locurilor vacante a fost stabilit pe baza regulilor sanitare din perioada stării de alertă care impun măsuri privind distanțarea în colectivități.

Părinții nu înțeleg de ce locurile în creșe și grădinițe sunt în continuare reduse, dacă sunt permise evenimentele cu sute de persoane.

„Anul trecut să zicem ca aveau o scuză că era pandemia în toi, dar anul acesta atâta timp cât se deschid cluburile și se fac nunți cu zeci de persoane, nu văd de ce nu s-a luat nicio măsură și în privința creșelor… sau la creșe și grădinițe e încă Covidel?”, se întreabă o mămică. 

Anul trecut au fost depuse 1408 cereri pentru cele 143 de locuri rămase libere. Având în vedere faptul că numărul copiilor din Cluj-Napoca care au nevoie de un loc în crese a rămas constant, cel mai probabil și în acest an vor fi aproape 1000 de copii ce vor rămâne pe dinafară. 

Părinții clujeni sunt extrem de nemulțumiți că deși această situație durează deja de mai mulți ani, Primăria Cluj-Napoca nu a găsit o soluție pentru a remedia această problemă. Deși primarul susține că anual sunt inaugurate noi locuri în creșe, acestea sunt insuficiente comparativ cu numărul mare de solicitări. Boc în schimb dă vina pe părinții din zona metropolitană care îi aduc pe copii la creșele din Cluj-Napoca, acesta fiind de fapt motivul pentru care locurile nu sunt suficiente.

„Ceea ce ne doare pe noi ca și familie în ultimii 2 ani e faptul că nu am prins loc la creșa de stat, chiar dacă am îndeplinit toate criteriile, iar acum dăm ultimii bani din bugetul familiei pentru o creșa privată. Numărul copiilor în județul Cluj e în creștere progresivă și știm cu toții că o bună parte din copiii din județ, sunt aduși de părinți la creșă/gradiniță/școală în Cluj. Cu toții au dreptul la o educație decentă. Numărul locurilor în creșe este prea mic în comparatie cu cererea și cu viitoarea cerere. De aceea sunt de părere că apar prea puține locuri anual la creșele din Cluj, iar cele care sunt deja în construcție, întârzie mult. De aceea, solicităm construirea de mai multe creșe de stat, eventual o extindere și la cele existente prin anexe etc.”, este mesajul transmis de doi părinți clujeni.

Numărul mic de locuri disponibile înseamnă că familiile care sunt la primul copil vor fi din nou dezavantajate, deoarece familiile cu mai mulți copii primesc un punctaj mai mare. 

Părinții clujeni au inițiat și o petiție prin care solicită primarului și consilierilor locali din Cluj-Napoca sa rezolve problema lipsei locurilor în creșele din Cluj-Napoca. 

„Cerem ca până în luna Septembrie anul curent să se găsească modalitatea de a asigura locuri în creșă pentru toți copii pentru care se depun cereri. Alocați bani pentru construirea unor noi creșe și modificați capacitatea celor existente, astfel ca toți copiii sa poată beneficia inclusiv de educație timpurie asa cum prevede constituția”, transmit inițiatorii petiției care a adunat 1500 de semnături. coral