Apar noi mărturii în cazul românilor luați de ape în Italia. Presa din Peninsulă arată că cei trei români luați de viitura de pe râul Natisone ar fi putut să fie salvați, după cum spun noi martori, care ar fi furnizat informații autorităților locale.

Doi muncitori în construcții spun că i-ar fi observat pe cei trei români în momentul în care se aflau pe pod.

Cei doi martori au declarat că inițial nu au realizat gravitatea situației.Asta pentru că de pe pod încă se vedea pietriș neacoperit de ape, deci ar fi putut ajunge înapoi.„Ne-am gândit: Ar putea trece înapoi pe unde au venit. În schimb, au rămas pierduți, confuzi”.

Elia Miani, consilierul regiunii Friuli Venezia Giulia, a vorbit cu cei doi muncitori care au asistat la întreagă scenă. În acea zi, de pe pod, mai multe persoane i-au văzut pe cei trei tineri în albia râului Natisone. Întrebările (și îndoielile) rămân. De ce nu au fugit pe mal când încă era posibil

„De pe pod, din câte mi-au povestit, strigau la ei: ‘Duceți-vă înapoi, înapoi’. Nu se știe dacă au auzit sau nu,” a mai povestit Miani.

Sunt două aspecte de subliniat. Primul se referă la țipetele trecătorilor îndreptate către Cristian, Bianca și Patrizia. Toți le spun să plece de acolo. Dar aceștia, evident, nu au mai știut cum să se întoarcă. Probabil că apa a acoperit la început mai ușor urma drumului, deși de pe pod încă se vedea pietrișul care ducea pe mal, la loc sigur, scrie StiriDiaspora.

Celălalt punct se referă la o altă posibilă cale de salvare, direct prin zona de vegetație, către mal. Acolo, din păcate, se crease un adevărat „canion”, iar apa avea o adâncime de câțiva metri. Pe cealaltă parte nivelul a fost mai scăzut. Dar este posibil ca tinerii să fi pierdut punctele de referință pentru a reveni la drumul principal.

„Îmbrățișați în fața viiturii” – tragedia tinerilor români închițiți de ape în Italia
Povestea celor trei români a făcut înconjurul lumii, iar ultimele imagini cu ei în viaţă îi surprind îmbrăţişaţi, încercând să facă faţă şuvoaielor puternice în care au fost prinşi.

Bianca, Patrizia și Cristian făceau fotografii în momentul în care au fost înghițiți de ape, spre groaza trecătorilor care au surprins tragedia.

Nivelul apei a crescut brusc, iar tinerii nu au reușit să se salveze, în ciuda faptului că s-au luat în brațe, încercând să țină împreună piept apelor, de altfel o imagine absolut cutremurătoare.

Patrizia Cormos, în vârstă de 20 de ani, era în al doilea an la Academia de Arte Frumoase Tiepolo din Udine. Bianca Doros, de 23 de ani, sosise din România cu doar câteva zile în urmă, pentru a petrece o perioadă de timp cu părinţii ei, care locuiesc la Udine.

Cristian Casian Molnar, de 25 de ani, iubitul Biancăi nu a fost găsit nici până în acest moment. El sosise în Italia cu câteva zile înainte tragedie, după un sejur în Austria, la fratele său.