Două firme care exploatau ilegal agregate minerale din albia majoră a râului Someşul Mic s-au ales cu sesizări penale, în urma unor controale efectuate de inspectorii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Someş-Tisa.

Cele două perimetre de exploatare erau amplasate în extravilanul comunei clujene Bonţida, pe malul drept al cursului de apă, potrivit Agerpres.ro.

„Au fost realizate măsurători în sistem Stereo 70, iar în urma prelucrării datelor obţinute a rezultat faptul că pentru suprafeţele de teren afectate de lucrările de exploatare nu au fost emise acte de reglementare pe linie de gospodărire a apelor. Prin urmare, inspectorii ABA Someş-Tisa au solicitat autorităţilor competente întocmirea dosarelor penale pentru infracţiunea de exploatare a agregatelor minerale fără aviz şi autorizaţie de gospodărire a apelor. Totodată, aceştia au realizat demersurile către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru recuperarea prejudiciului creat”, se precizează în comunicat.

Cei de la administraţia bazinală spun că, în anii anteriori, societăţile comerciale în cauză au mai fost depistate realizând activităţi de exploatare ilegală a agregatelor minerale, soluţionate prin aplicarea de sancţiuni contravenţionale.

Inspectorii ABA Someş-Tisa vor continua controalele la balastierele din zona de competenţă.

coral