În județul Cluj au fost depistate două focare de pestă porcină africană în ultimele săptămâni, arată o analiză făcută de Autoritatea Națională pentru Siguranța Alimentelor.

„La data de 03.06.2021 erau active un număr de 184 focare pestă porcină africană (PPA), din care 5 focare în exploatații comerciale și 3 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 93.654 porcine (animale afectate din focarele active)”, arată ANSVSA.

Din data de 21 mai până pe 3 iunie au fost identificate 21 de focare de pestă porcină africană, dintre care 6 în Maramureș, două în Cluj și trei în Bihor.

Ce pățești dacă mănânci carne de porc bolnav de pestă porcină

Dacă te decizi să consumi carne de porc bolnav, nu te expui niciunui pericol. Atunci, te întrebi, de ce sunt porcii sacrificați prin incinerare sau îngropare. Ei bine, e încercarea de-a opri răspândirea bolii și să fie limitate pierderile.

Specialiștii nu recomandă însă consumul de carne de porc bolnav de pestă porcină. Din punct de vedere alimentar carnea de la animalul bolnav este compromisă. Dacă cumva o consumi accidental, nu păţeşti nimic. Totuși, vizual nu-i deloc plăcută, e infiltrată hemoragic și splina, de exemplu, e aproape neagră la culoare.

coral