Două femei însărcinate și diagnosticate cu Covid-19 au murit. Una avea 31 de ani, era gravidă în cinci luni și s-a stins la Spitalul din Baia Mare, iar cealaltă, în vârstă de 39 de ani, a murit în ambulanță, între Arad și Timișoara.

Este vorba de o tânăra gravidă din Şomcuta Mare care a fost internată la Spitalul TBC din Baia Mare la începutul lunii. Este al 22-lea deces în Maramureş, potrivit emaramureș.

Cealaltă gravidă  era internată la Spitalul Județean Arad, dar joi i s-a făcut rău iar medicii au decis să o ducă, de urgență, la Timișoara.
Din păcate, pacienta a intrat în stop cardio-respirator, pe drum, între spitale, anunță stirileprotv.ro.

Raul Patrascu, manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara: „Astăzi am avut un caz halucinant la Spitalul Județean din Timișoara, din punctul nostru de vedere. O tânără de 38 de ani, însărcinată în 28 de săptămâni, pozitivă COVID-19, transferată de la Spitalul Județean Arad către Maternitatea Bega sau Spitalul de Boli Infecțioase, încă nu știm care, a făcut un stop cardio-respirator în Ambulanță și deci a fost redirecționată către UPU Județean pentru că este cel mai performant din regiune.

Din păcate, pacienta a suferit încă trei stopuri cardio-respiratorii în UPU, iar ultima dată nu a mai putut fi salvată. Atât ea, cât și fătul au decedat. De ce este halucinant cazul? Pentru că din informațiile noastre pacienta a ajuns la Spitalul Județean Arad inițial asimptomatică, fiind depistată pozitiv în urma unui contact cu o altă persoană pozitivă.

Nu a fost transferată la Maternitatea COVID-19 din județul Arad, ci a fost ținută la Spitalul Județean Arad inițial în Secția de Chirurgie pentru că acolo există zonă roșie, cu consult ginecologic fără probleme. Atunci când pacienta a început să se decompenseze a fost transferată pe secția ATI a aceluiași spital, unde nu ar mai fi fost urmărită corespunzător.

Din informațiile noastre a fost "descoperită" în această dimineață la raportul de gardă de către un epidemiolog din cadrul DSP Arad, căruia i s-a transmis că acest caz îi depășește. Acest lucru este halucinant având în vedere că pacienta ar fi avut o saturație de oxigen de 70%, mult sub limita obligativității intubării, fiind deci un caz clasic de ATI. Fiindcă pacienta nu avea probleme ginecologice, dacă ar fi ajuns la noi la timp, noi am fi internat-o direct pe secția ATI pentru că exact acolo se face managementul unui caz care se agravează.

O simplă intubare făcută la timp ar fi ajutat la salvarea a două vieți omenești, dintre care a unui făt. Astfel de întâmplări sunt oripilante și de neacceptat!”

Direcția de Sănătate Publică Arad a deschis o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat.

coral