Cercurile de afaceri confirmă că în noua ordine economică mondială devine crucial ca Președintele sau Premierul unei țări să se implice direct pentru a atrage investițiile industriale mari.

În decembrie 2020 îi recomandăm Premierului să meargă în Massachsetts, la Moderna, să îi convingă pentru o investiție în România. Între timp Moderna pregătește o investiție în Spania, de 500 milioane dolari, după câteva întâlniri cu Premierul de acolo.

În 2021 îi recomandăm Președintelui să pună la un loc o delegație și să meargă la Baku, să aducă utilități ieftine. Acum câteva zile, după vizite ale Premierului Bulgariei în Azerbaijan, țara vecină a început să importe gaz la un preț de patru ori mai ieftin decât îl lua din Rusia.

Investiția record a chinezilor de la CATL de 7 miliarde dolari de la Debrecen a fost făcută cu binecuvântarea Premierul Ungariei.

Președintele Turciei a adus 12 miliarde de dolari dintr-un fond suveran al Arabiei Saudite, pentru investiții industriale.

În orice țară puternică, economia este sustenabilă datorită întreprinderilor mari, a investițiilor în industria de prelucrare.

Dezindustrializarea României și, implicit, pierderea de suveranitate economică, au nevoie urgență de corecție. Trebuie aduse în România marile companii, trebuie convinse să vină cu capital industrial, să exporte de aici în toate punctele cardinale, să creeze locuri de muncă calificate, devenind astfel sursă de dezvoltare pentru întreprinderile mici și mijlocii românești.

Ori asta se poate face doar dacă Președintele și Premierul se implică direct, întrând intr-o competiție cu președinții și premierii din alte țări.

De ce este important să se implice în mod nemijlocit Președintele și Premierul? Pentru că este extrem de onorant să îți bată la ușă o astfel de delegație. Până și coloșii industriali din top 50 mondial, cu cifre de afaceri mai mari decât PIB-ul României, nu vor trece cu vederea un astfel de demers, sigur vor fi interesați.

Pentru a investi în România coloșii industriali din top 50 mondial au nevoie de eleganță diplomatică, de fiscalitate nediscriminatorie, de infrastructură rezonabilă, de a fi convinși că școlile, liceele și facultățile din România pot produce angajații de care au nevoie.

România va “schimba jocul” dacă Președintele și Premierul se pun pe treabă și atrag, în fiecare an, o investiție industrială mare de cel puțin 500 milioane Euro. coral