Dragoș Damian, director general Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din țară. face apel la autorități pentru ridicarea restricțiilor, pentru a nu se bloca total economia. ”Nu avem cum plăti notele de plata generate de continuarea restricțiilor. Fiecare zi închisă înseamnă un an 2022 foarte greu. Ajunge!”

”Ajunge! Ridicați toate restricțiile, dați drumul la economie, altfel o sa murim de foame, nu de Covid!

În octombrie 2019 am avut în București o întâlnire de bugetare la care au participat vreo 30 de colegi din 10 țări. Toți tușeam, aveam nasul înfundat, unii aveau febră, fiecare venise cu viroza respiratorie de acasă. Nu am oprit evenimentul, ne-am protejat cum am putut, unii erau vaccinați antigripal, alții luau medicamente si, important de menționat, la acel moment niciuna dintre economiile țărilor din care proveneau colegii nu erau închise sau fuseseră vreodată în anii anteriori.

Dacă ne uităm din curiozitate la seriile statistice din lunile februarie 2018, 2019, 2020, publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, vom vedea ca ratele de incidență ILI + ARI (cazuri clinice compatibile cu gripă + infecții respiratorii acute) au fost de circa 400-600 de mii de cazuri în fiecare dintre cei trei ani.

Economia nu era închisă, gripa sezonieră putea fi prevenită cu vaccin (nu prea se vaccinau românii nici atunci, dar asta este altă discuție) și existau medicamente antivirale și simptomatice.

”Începând de imediat, ar trebuie ridicate toate restricțiile pentru a evita agravarea crizei sociale și economice”

Așadar, începând de imediat, ar trebuie ridicate toate restricțiile pentru a evita agravarea crizei sociale și economice. Covid s-a transformat in Omicron, o viroză respiratorie de sezon, la fel cu cele de dinainte de 2019, imposibil și inutil să fie oprită prin restricții având în vedere viteza cu care se răspândește și simptomatologia relativ ușoară, indiferent de vaccinați sau nevaccinați. Când înainte de 2019 am mai “închis” tara, deși erau explozii de gripe și răceli in iarna? Viroza Omicron este mai bine înțeleasă, Ministerul Sănătății a luat măsurile care trebuiau luate, exista soluții de prevenție și terapie, vaccin și tratament antiviral și simptomatic, iar cei care au simptome pot sta acasă în concediu medical ca și când ar avea o răceală sau gripă sezonieră de dinainte de 2019.

Ar trebui păstrată obligativitatea măștii, care iată, și-a făcut datoria, de doi ani a scăzut dramatic transmisia gripei sezoniere și a celorlalte infecții respiratorii. Si, mai mult ca sigur că odată cu ridicarea restricțiilor oamenii vor fi mai atenți și se vor proteja mai bine – pentru că acum, cu toate restricțiile în vigoare, asistăm parcă la un concurs cu premii despre cine poate fenta mai eficient restricțiile….

”Costurile sociale ale restricțiilor sunt enorme!”

Economia suferă cumplit din cauza restricțiilor generale și, în plus, obligativitatea izolării contactilor este un factor agravant. Fabricile din țară fac în fiecare dimineață “inventarul”, câți carantinati, câți izolați, câți cu copiii acasă. Si majoritatea celor opriți să vina la serviciu sunt asimptomatici… Costurile prelungirii restricțiilor nu vor putea fi suportate de România, iar ținerea închisă a economiei si oferirea de subvenții pentru salvarea firmelor de la faliment, daca era de înțeles pentru 2020, devine un nonsens în 2022.

Costurile sociale ale restricțiilor sunt enorme, un calcul estimativ arata ca indiferent de varianta, menținerea școlilor deschise sau închiderea lor înseamnă 0,6 – 1,2 miliarde lei pe luna. Costurile cu gestionarea medicala a pandemiei vor depăși 1 miliard de Euro pentru valul V. Iar costurile cu pierderile economice din cauza restricțiilor pot fi pana la echivalentul unei luni de PIB – ușor de anticipat ca o economie închisă produce mai puțin și mai scump, agravând inflația. Nu avem cum plăti notele de plata generate de continuarea restricțiilor.

Fiecare zi închisă înseamnă un an 2022 foarte greu. Ajunge!”, a scris Dragos Damian pe Facebook.  coral