Destin extrem de dur, pentru o femeie în vârstă de 65 de ani, din comuna clujeană Floreşti! Aceasta, întoarsă acasă după ce a îndurat în străinătate, timp de zece ani, numeroase privaţiuni, s-a trezit că locuinţa – pentru cumpărarea căreia a trimis acasă, lunar, sume de bani – era trecută pe numele ginerelui! Iar când i-a cerut socoteală acestuia şi l-a dat şi în judecată, bărbatul furios a vizitat-o şi, când i s-a deschis uşa, i-a scos soacrei doi dinţi dintr-un pumn, şi apoi i-a învineţit bărbia!

Nesigură, ca o frunză desprinsă de ram – aflată parcă în bătaia unui vânt ce-o poartă spre zone aflate mai presus de puterile ei – femeia îşi completează datele personale pentru a fi primită în cabinetul de consultaţii al I.M.L.Cluj. În ciuda evidentului său necaz, aceasta – aflu că a împlinit 65 de ani – arată, totuşi, cu zece ani mai tânără şi se observă cu ochiul liber, mai ales după ţinuta sport, că munceşte undeva „afară”.

După ce schimbăm câteva cuvinte introductive, acceptă să-mi povestească odiseea sa, însă mă roagă să nu ofer prea multe date care ar putea-o identifica: „Nu de alta, dar să nu-mi fac de minune fata şi nepoata, cu povestea asta atât de urâtă”… Apoi, îşi scoate, pentru o secundă, masca, şi-mi arată o gură ştirbă, văduvită de doi dinţi şi o vânătaie serioasă în bărbie.

Povesteşte aceasta în continuare: „Am trimis la fiică-mea şi la ginere bani, ani  de-a rândul, ca să-mi cumpere o locuinţă, pe numele meu, eu fiind ocupată, în străinătate, cu îngrijitul bătrânilor. Însă, când m-am întors acasă am văzut că ginerele meu a înscris casa pe numele lui, astfel că m-am simţit teribil de înşelată de gestul lui.  Şi, pentru că nu accepta în ruptul capului să remedieze situaţia, i-am intentat proces la Tribunal. Dar, sâmbăta trecută, am avut parte de o teribilă surpriză: cineva, fără să sune la interfon, a bătut la mine la uşă.

Eu am crezut că-i administratorul sau vreun vecin din bloc, aşa că am deschis uşa fără să îmi iau vreo precauţie. Şi, am păţit-o: era ginerele meu, care, chiar din uşă –  în loc de salut – mi-a ars un pumn în gură, zburându-mi  doi dinţi şi apoi dându-mi încă unul, în bărbie… Apoi a plecat, fără să mai spună ceva.”

Cu inima strânsă de durere, femeia s-a deplasat la U.P.U.Cluj-Napoca, unde medicii, după ce i-au acordat primul ajutor, au sfătuit-o să se prezinte la I.M.L. Îmi mai spune că, ajunsă acasă, şi-a sunat fiica şi a lăsat-o cu gura căscată când i-a povestit ce i-a făcut iubitul ei soţ, care ţinuse episodul sub tăcere.

Aşa cum mă aşteptam, femeia este extrem de timorată şi-mi mărturiseşte că nu ar dori să facă plângere la poliţie la adresa ginerelui- ca să nu se supere fiica şi nepoata ei – dar va încerca să-i fluture prin faţa ochilor certificatul medico-legal, ca pe o sperietoare, doar-doar agresorul se va înfrica şi va binevoi să facă rectificarea necesară legată de locuinţă… Este poftită curând în cabinetul de consultaţii. Se întoarce, după circa un sfert de oră, cu un certificat în care legiştii i-au recomandat câteva zile de îngrijiri medicale.

Apoi, înainte de a părăsi clădirea, femeia adaugă – ca pentru sine, cu acelaşi glas tremurat – parcă incapabilă să comită un gest autentic de revoltă: „Sincer, nu pot concepe să mi se fure, aşa, munca de ani de zile – iar ginerele să beneficieze de ea, fără vreun merit! Muncesc de când mă ştiu. Chiar şi acum îngrijesc un bătrân, aici, în România, ca să nu fiu silită să ajung să fiu o povară pentru cineva – şi uitaţi de ce tratament am parte”!

Sorin Grecu

coral