News Flash:

Drept la replica al Companiei de Apa Aries

29 Ianuarie 2016
1037 Vizualizari | 0 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.9212 RON (0.0000)
USD: 4.1382 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
CAA
In urma articolelor aparute in cotidianul Buna Ziua Cluj, Compania de Ape Aries a remis pe adresa redactiei un drept la repplica, pe care il redam in totalitate in cele ce urmeaza:

“In atentia redactiei ziarului ,,Buna Ziua Cluj”,

Pentru corecta informare a opiniei publice, Compania de Apa Aries, solicita redactiei ziarului,,Buna Ziua Cluj” publicarea prezentului Drept la replica:

Compania de Apa Aries a luat la cunostinta de continutul articolului, aparute in editia on-line de duminica, 24 ianuarie 2016, a ziarului ,,Buna Ziua Cluj’’, cu denumirea ,,Turdenii platesc, din nou, cea mai scumpa apa din Romania, dupa ce Compania de Apa Aries a reusit in instanta majorarea tarifelor’’. Textul articolului reflecta o abordare superficiala si partinitoare, neconforma cu realitatea. Compania de Apa Aries considera documentarea in vederea elaborarii acestui articol ca fiind lacunara si nu ca fiind un demers jurnalistic profesional ce ar trebui sa caracterizeze obiectivitatea si realitatea informatiilor oferite de orice publicatie.

Prin urmare, cu privire la articolele aparute in ziarele mentionate, care fac referiri la tarifele practicate de Compania de Apa Aries, si care contin informatii incorecte sau trunchiate, pentru o corecta informare a cetatenilor, societatea noastra se vede obligata sa faca urmatoarele precizari:

Hotararea nr.102/21.01.2016, pronuntata in Dosarul 779/117/2015 ce viza revocarea HCL 225/30.09.2013,  nu aduce modificari tarifelor practicate de Compania de Apa Aries pentru serviciile de furnizare apa potabila si canalizare-epurare

Preturile/tarifele unice pe toata aria de deservire a companiei, sunt aprobate prin Avizul de specialitate al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice nr. 106878/01.07.2013 si prin Hotararea nr. 4 din 03.10.2013 a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Apa Vaii Ariesului”, in conformitate cu art. 35, alin. 1, 2 si 5 din Legea 241/2006. Incepand cu 1 Noiembrie 2013 in conformitate cu prevederile art. 13 din contractul de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apa si canalizare, Anexa 5 la contract, tarifele practicate de CAA sunt sunt :
3,16 lei/mc - Apa potabila respectiv 3,02 lei/mc -Canalizare-epurare.

Ajustarea preturilor/tarifelor s-a facut in conformitate cu prevederile Contractului de Delegare si a Contractului de Finantare nr. 91757/23.09.2008, Anexa 1.4, pentru derularea Programului Operational Sectorial de Mediu. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara „Apa Vaii Ariesului” a fost infiintata  exclusiv din vointa Unitatilor Administrativ Teritoriale (UAT) asociate de a accesa finantarile nerambursabile necesare reabilitarii infrastructurii, operatorul Compania de Apa Aries fiind partener contractual al acesteia. Aceasta organizare a Operatorului si a ADI ,,Apa Vaii Ariesului” a reprezentat conditia esentiala pentru accesarea de finantari in cadrul Programului Sectorial Mediu aferent bugetului 2007-2013 al Uniunii Europene in sectorul de apa si apa uzata.

Tarifele la serviciile de alimentare cu apa si canalizare nu sunt stabilite de catre operatorul Compania de Apa Aries, ci sunt aprobate de Adunarea Generala a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Apa Vaii Ariesului” in baza avizului ANRSC si  a prevederilor din statutul asociatiei. 

Tarifele actuale au fost aprobate de Adunarea Generala a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Apa Vaii Ariesului” prin Hotararea nr.4/03.10.2013 semnata de presedinte Lojigan Dorin Nicolae. Atasam documentul spre informare.

Ajustarea tarifelor a fost re-aprobata de catre Consiliul Local al municipiului Turda prin Hotararea Consiliului Local cu nr.225/ 30.09.2013, cu 20 de voturi pentru si o abtinere. Articolul nr.3 al Hotararii  nr.225/ 30.09.2013 il mandateaza pe Primarul Municipiul Turda, Domnul Tudor Stefanie sa voteze in numele si pe seama Municipiului Turda, in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Apa Vaii Ariesului”, preturile stabilite in articolul nr.1. Hotararea Consiliului Local cu nr.225/ 30.09.2013 este semnata de presedinte de sedinta Felezeu Cristian George. Atasam documentul spre informare.

Contractul de finantare 91757/23.09.2008, Anexa 1.4, pentru derularea Programului Operational Sectorial de Mediu incheiat intre Guvernul Romaniei prin Ministerul Mediului in calitate de Autoritate de Management si S.C. Compania de Apa Aries  S.A. in calitate de beneficiar, a prevazut conditionalitati de acordare a finantarii nerambursabile de la UE, prin impunerea unui  Plan de crestere a preturilor/tarifelor astfel incat acestea sa reflecte costul economic real  al producerii acestor bunuri/servicii iar pe de alta parte sa asigure resursele financiare necesare rambursarii partilor de credit bancar. Acest contract a fost ulterior avizat de catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara „Apa Vaii Ariesului” (care actioneaza pentru si  in numele autoritatilor publice locale actionari ai companiei in aria deservita de CAA). Nerespectarea acestor conditionalitati privind majorarea anuala a tarifelor cel tarziu pana la 1 iulie a fiecarui an (in perioada 2007 – 2013) poate duce la sistarea finantarii nerambursabile, ceea ce ar opri toate investitiile in derulare, ulterior ducand la obligativitatea inapoierii tuturor sumelor cheltuite catre Comisia Europeana ca o consecinta directa a nerespectarii prevederilor contractuale. Atasam documentul spre informare.

Fiecare ajustare anuala a preturilor/tarifelor a fost avizata de catre ANRSC si aprobata de catre ADI „Apa Vaii Ariesului”,  in aceasta Asociatie fiind reprezentati ai tuturor autoritatilor publice locale din zona deservita de operatorul Compania de Apa Aries.

Toate resursele financiare obtinute din incasarea facturilor emise de Compania de Apa Aries, ca si serviciu public, sunt folosite exclusiv pentru operarea si modernizarea infrastructurii si pentru functionarea societatii. Preturile/tarifele trebuie sa reflecte costul economic real al prestarii acestor servicii si rambursarea partilor de credit din programele de investitii. Planurile de ajustare/crestere a preturilor/tarifelor stabilite prin actele normative sus-mentionate, s-au elaborat si aprobat dupa realizarea de unui studiu de suportabilitate sociala de catre populatie a preturilor/tarifelor preconizate, luandu-se in calcul situatia financiara a categoriilor sociale cele mai defavorizate.

Afirmatiile conform carora tariful practicat de Compania de Apa Aries pentru apa potabila este cel mai mare din tara sunt nefondate si nu au o baza reala. Tariful practicat de Compania de Apa Aries, pentru serviciul de de furnizare a apei potabile pozitioneaza operatorul sub media nationala a clasamentului tarifelor practicate pentru acest serviciu si nicidecum ca avand cele mai mari preturi din tara. Atasam graficul de prezentare a rezultatelor sondajului efectuat in cadrul studiului de benchmarking ,,Radiografia financiara a sectorului de apa in anul 2015’’ (studiu realizat de BDO Romania).

Conform aceluiasi studiu, mai sus mentionat, doar 49% dintre operatorii de servicii de furnizare apa si canalizare-epurare din tara au reusit implementarea planului tarifar ca urmare a finalizarii proiectelor, conform contractului de delegare si contractului de finantare, printre acestia numarandu-se si Compania de Apa Aries. Astfel, restul de 51% dintre operatori vor efectua noi mariri de tarife in 2016.

Compania de Apa Aries, datorita faptului ca a reusit implementarea planului de tarifare conform contractului de finantare, ca urmare a finalizarii proiectelor, va fi unul dintre operatorii cu cele mai mici tarife, cotat cu mult sub media nationala.
Diferentele intre tarifele practicate de companiile de apa si canalizare din tara sunt justificate de criterii geografice, economice si tehnologice cum ar fi:
Topografia terenului: Pentru zonele cu dealuri, consumul de energie pentru pomparea apei este mai mare, din cauza diferentelor de nivel.

Distanta fata de sursa de apa: Unele orase au sursa de apa foarte aproape - chiar in oras - altele o aduc de la distanta, ceea ce duce la costuri crescute de energie
Aria de operare: Retelele intinse de alimentare cu apa au costuri mai mari de intretinere (reteaua de alimentare operata de CAA are o lungime de circa 420 km). Un operator mic are in unele privinte aceleasi costuri fixe ca si un operator mare insa acestea se acopera din venituri mai mici.

Volumul de apa consumat: Consumul, respectiv vanzarea unor volume mai mari, permite practicarea unor tarife mai mici, prin amortizarea unor cheltuieli fixe.
Tehnologiile de tratare: Normele europene impun standarde de calitate ce necesita tehnologii moderne, dar costisitoare pentru tratarea apei (incluzand  laboratoare performante). Compania de Apa Aries este, in prezent, una dintre companiile conforme cu normele impuse.

Incepand cu 1 ianuarie 2016 preturile serviciilor de furnizare a apei potabile si a serviciilor  de canalizare-epurare, practicate de Compania de Apa Aries, s-au micsorat, ca urmare a aplicarii noii cote de TVA prevazute in Codul Fiscal, modificat prin OUG nr. 50/27.10.2015, de la 24% la 9% pentru apa potabila, respectiv la 20% pentru serviciile de canalizare-epurare.”
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Grafic_tarif_CAA
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1792 (s) | 22 queries | Mysql time :0.075506 (s)