News Flash:

Dreptate pentru păduri! Trei clujeni condamnați la închisoare pentru tăiere de arbori, fără drept!

20 Noiembrie 2020
1142 Vizualizari | 0 Comentarii
taieri ilegale de arbori

Trei clujeni au fost condamnaţi la închisoare. Ei au comis mai multe infracţiuni silvice. Dar şi un prejudiciu de 30.000 de lei. Dosarul a fost instrumentat de Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Cluj din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

„Trei inculpaţi, dintre care doi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale de exploatare material forestier, cercetaţi într-un dosar penal instrumentat de poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, au fost condamnaţi, la data de 17 noiembrie 2020, la pedepse cu închisoarea de către Curtea de Apel Cluj”, arată SJA Cluj.

Doi dintre inculpaţi au primit pedepse cu executare. Unul dintre ei a primit 4 ani de închisoare cu executare. Pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori. Al doilea a primit  la pedeapsă de 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt de arbori tăiaţi fără drept. Al treilea inculpat a fost condamnat la pedeapsa de 1 an închisoare, cu suspendarea executării pe o perioada de 2 ani şi 6 luni. El este acuzat de fals intelectual.

8 inculpaţi trimişi în judecată

„Specialişti ai Gărzii Forestiere Cluj, cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj şi Serviciului Judeţean Anticorupţie Cluj au efectuat un control, iar  concluziile expertizei au condus la stabilirea unui prejudiciu în valoare de aproape 30.000 de lei, rezultat atât din tăierea ilicită de arbori, cât şi din tăierea unor arbori ale căror diametre nu aveau corespondent în actele de punere în valoare a partidei de material lemnos”, mai arată SJA Cluj.

Totodată, o societate comercială a fost obligată la plata unei amenzi penale pentru tăiere de arbori, fără drept, în formă continuată.

Potrivit DGA, în acest dosar procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj a dispus, în 21 iunie 2016, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a opt inculpaţi (7 persoane fizice şi o persoană juridică), pentru dare de mită (un act material de oferire a unei maşini de lemne sau contravaloarea acesteia, precum şi 5 acte materiale de oferire a unor sume de bani), abuz în serviciu, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori tăiaţi fără drept, complicitate la tăiere fără drept de arbori, instigare la săvârşirea infracţiunii de complicitate la tăiere fără drept de arbori şi altele.

Cercetările au început în urma unei sesizări a DGA - Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj, după ce, în 17 decembrie 2014, doi agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei Judeţene Cluj au denunţat intenţia reprezentantului societăţii comerciale de a le remite sume de bani şi diverse cantităţi de material lemnos, în schimbul neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu privind respectarea regimul silvic.

"În cursul urmăririi penale s-a stabilit că lucrători silvici din cadrul unui ocol silvic din judeţul Cluj şi un ranger (agent de teren) din cadrul Administraţiei Parcului Natural Apuseni nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu referitoare la exploatarea de către societatea comercială în cauză, a masei lemnoase aferentă unei partide forestiere, pentru anul de producţie 2014-2015, în afara limitelor autorizaţiei de exploatare. Volumele mai mari de masă lemnoasă au fost exploatate în schimbul unor sume de bani, rezultând obţinerea de către societate şi reprezentanţii acesteia a folosului necuvenit reprezentat de cantitatea de material lemnos exploatată", a arătat DGA.

Pentru documentarea cauzei, în mai 2015, specialişti ai Gărzii Forestiere Cluj, cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară ai Poliţiei Cluj şi Serviciului Judeţean Anticorupţie Cluj, au făcut un control, iar concluziile expertizei au dus la stabilirea unui prejudiciu în valoare de aproape 30.000 de lei, rezultat atât din tăierea ilicită de arbori, cât şi din tăierea unor arbori ale căror diametre nu aveau corespondent în actele de punere în valoare a partidei de material lemnos.

Cauza a fost instrumentată de poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj, cu sprijinul Poliţiei Judeţene Cluj - Biroul Delicte Silvice, în baza delegării şi sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

dreptate paduri clujeni inchisoare condamnare taiere arbori
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1245 (s) | 33 queries | Mysql time :0.040973 (s)