4723 de tablete vor fi distribuite în această săptămână elevilor clujeni prin Programul MEC „Școala de acasă”. Aceste tablete vin după aproape un an de zile în care elevii au fost nevoiți să participe la ore online din cauza pandemiei de COVID-19. 

În aceste zile Inspectoratul Școlar Județean Cluj va distribui  4.723 de tablete mai multor  unități de învățământ preuniversitar din județul Cluj, în scopul desfășurării activităţilor de învățare online, prin intermediul platformelor educaționale.

Tabletele au ajuns ieri, 8 decembrie 2020, de la Ministerul Educației și Cercetării, prin programul „Școala de acasă”, finanțat prin H.G.nr.370/2020 și vor fi distribuite, conform criteriilor prevăzute prin acest program suport, acelor elevi care nu dispun, în acest moment, de niciun echipament  digital care să le faciliteze conectarea la activitățile educaționale online, respectiv acelor elevi care, deși dețin dispozitive pentru conectare, acestea sunt partajate cu alți frați sau membri ai familiei.

„ Cele 4723 de tablete achiziționate de MEC vor ajunge la elevi din 36 de școli, majoritatea din mediul rural, dar și din Gherla, Dej, Huedin, Câmpia Turzii, facilitând accesul elevilor la activități de învățare online. La acestea, se vor adăuga, în zilele următoare, alte 1890 de tablete achiziționate de ISJ Cluj, din sume alocate de MEC, prin H.G. nr. 756/2020, demers complementar celorlalte inițiative și eforturi de cuprindere a tuturor unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj, pe una dintre liniile de finanțare, în vederea accesării resurselor și a echipamentelor digitale necesare învățării online, în funcție de nevoile specifice identificate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar, mai ales din zona rurală a județului Cluj” a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

De asemenea, autoritățile locale din județul Cluj, în parteneriat cu unitățile de învățământ preuniversitar au depus proiecte pentru achiziționarea de echipamente IT, necesare completării resurselor digitale de care dispune fiecare unitate de învățământ preuniversitar, din fonduri europene, în vederea optimizării desfășurării activităților educaționale prin intermediul tehnologiei, precum și pentru creșterea numărului de elevi cu acces la infrastructura educațională digitală de calitate.

„Precizăm faptul că în județul Cluj învață 99.750 de elevi, iar dintre aceștia peste 90% dețin echipamente digitale de conectare la platformele educaționale”, au transmis reprezentanții IȘJ Cluj.

La nivel național, aproape 1 milion de copii, reprezentând 32% dintre elevii români, nu au avut acces la educație timp de mai multe luni, din cauza accesului scăzut la infrastructura de bază.

coral