News Flash:

Dupa ce padurit din Cluj au fost rand pe rand despadurite, autoritatile se intrec in campanii de impadurire

22 Aprilie 2013
2460 Vizualizari | 0 Comentarii
Dupa jaful din padurea de la Marisel, unde au fost taiati ilegal peste 15.000 de arbori si dupa arestarea sefului Directiei Silvice Cluj, Traian Maris, pentru a trece cu vederea ilegalitatile comise, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu si prefectul Clujului, Gheorghe Vuscan, au organizat campanii de impadurire la Marisel, respectiv la Viisoara.

La Marisel, Uioreanu, impreuna cu mai multi voluntari, a reusit sa impadureasca trei hectare de teren, in contextul in care taierile ilegale de arbori au avut loc pe 2030 de hectare de fond forestier.
Actiune politica sau interes pentru natura?

Horea Uioreanu a participat, sambata, la o campanie de impadurire in comuna Marisel. Desfasurata sub sloganul ”Sadeste-ti viitorul”, aceasta actiune a fost organizata in parteneriat cu Asociatia TerraMont Carpati, Primaria Marsel si Agentia Nationala Antidrog. ”A fost aleasa aceasta zona deoarece este una dintre cele mai afectate de taierile legale, fondul forestier s-a redus considerabil, asa ca am considerat ca este cel mai potrivit loc pentru aceasta campanie. Ma bucura faptul ca cei 160 de tineri care au participat la aceasta actiune inteleg importanta padurii si se implica in asemenea campanii, e un semn ca pe viitor vor exista tot mai multi oameni care vor veghea ca erorile trecutului apropiat sa nu se repete”, a precizat presedintele Consiliului Judetean Cluj la finalul actiunii.

Voluntarii clujeni, printre care se aflau si cativa membri ai PNL Cluj, au reimpadurit aproximativ trei hectare de teren in locatia numita pasunea Ijar. Cei 3000 de puieti plantati au fost asigurati de Primaria Marisel.
Jaf de cinci milioane de euro la Marisel

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Cluj (ITRSV) a descoperit ca intre anii 2010 si 2012 din padurea comunei Marisel s-a taiat ilegal lemn in valoare de 20 de milioane de lei. In cadrul acestui control s-au verificat 2030 de hectare de fond forestier si 400 de hectare de pasuni impadurite. Padurea Marisel este administrata de Ocoalele silvice Gilau, Belis si Somesul Rece. „Pe suprafete impresionante de padure s-au realizat defrisari nelegale, intr-un volum de masa estimat de 61 490 mc, au fost recoltate ilegal, fara documente justificative, cu valoare totala a prejudiciului de aproape 20 de milioane de lei din proprietatea publica a comunei Marisel si din fondul forestier proprietatea composesoratului Marisel, aproximativ 15.000 de arbori”, a declarat prefectul Gheorghe Vuscan.
Clujul, din nou pe harta coruptiei

Judecatorii Tribunalului Cluj
au decis, saptamana trecuta, arestarea preventiva a lui Traian Maris, seful Directiei Silvice Cluj pentru 29 de zile pentru luare de mita. In perioada septembrie 2012 - aprilie 2013, Traian Maris, in calitate de director al Directiei Silvice Cluj, a pretins de la trei angajati ai institutiei pe care o conduce (padurari) sume cuprinse intre 4.000 si 10.000 euro pentru ca, in schimb, sa le asigure pastrarea locurilor de munca, sa le avizeze favorabil controalele dispuse in cantoanele la care lucreaza si sa nu le aplice masuri de sanctionare disciplinara ca urmare a neregulilor constatate de echipele de control.
Viisoara, comuna fara padure naturala

Prefectul judetului Cluj, Gheorghe Vuscan, a participat, la randul sau, la prezentarea lucrarilor de impadurire de la Viisoara. Viisoara este una dintre cele mai deficitare comune din judet din punct de vedere al gradului de acoperire cu padure (aproximativ 3,78%). Pe raza comunei nu se gaseste vegetatie forestiera instalata natural, singura padure fiind cea instalata artificial in urma cu aproximativ 40-45 de ani.

“De-a lungul timpului padurile naturale din aceasta zona au fost defrisate si inlocuite cu plante de cultura ori au fost transformate in pasuni si fanete, care, in mare parte, datorita exploatarii nerationale si pasunatului intensiv si necontrolat, s-au degradat, solul fiind supus intens eroziunii de suprafata si de adancime in diferite grade, precum si unor fenomene de alunecare”, spune Istrate Stetco, inspector sef la ITRSV Cluj..

In anul 2007 au fost identificate si construite la nivelul comunei Viisoara doua perimetre de amelioare a terenurilor degradate pentru impadurirea unei suprafete de circa 153 hectare, cu finantare de la bugetul de stat. Desi studiile de fezabilitate si proiectele tehnice au fost aprobate inca din anul 2008, lucrarile au inceput abia in primavara anului 2013, fiind esalonate pe o durata de sapte ani. Autoritatea contractanta pentru realizarea celor doua obiective de investitii, in valoare totala de 2953,28 mii lei (fara TVA) este Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare (ITRSV) Cluj, iar beneficiarul este comuna Viisoara. Astfel, in cele doua perimetre vor fi plantati un numar de aproximativ 823,39 mii de puieti, dintr-o mare diversitate de specii de arbori si arbusti, cum ar fi stejar, gorun, pin, frasin, tei, cires, visin sau catina.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

marisel traian maris horea uioreanu prefectul clujului viisoara itrsv
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1433 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017632 (s)