Lipsa vitaminei D, numita si ”vitamina soarelui” este destul de frecventa, in special iarna. Riscurile la care suntem expusi din cauza lipsei acestei substante nutritive din corp sunt ingrijoratoare.

„Deficitul de vitamina D, in special la o varsta inaintata, poate conduce la osteoporoza si osteomalacie (decalcifierea oaselor)”, puncteaza dr. Lona Sandon, de la Universitatea din Sud-Vestul Texasului, Dallas. De asemenea, poate creste riscul dezvoltarii cancerului si chiar a tuberculozei, noteaza expertii de la Harvard.

Iata ce boli pot aparea din cauza deficitului de vitamina D:

Osteoporoza

Una dintre cele mai importante functii ale vitaminei D este sa mentina impreuna cu calciul densitatea osoasa, asa ca lipsa acesteia poate duce la fragilizarea oaselor. Lipsa vitaminei D poate da si dureri puternice de spate si de articulatii.

Vitamina D nu este o vitamina, ci este mai degraba asemenea unui hormon. In loc sa fie produsa de tiroida, ea este produsa de piele, cand este expusa la soare. Ea este necesara pentru numeroase procese in organism.

Cortizolul are nevoie de cantitati mari de vitamina D pentru a fi produs. Cantitati insuficiente de cortizol produc durere si inflamare a articulatiilor. De aceea este nevoie de cure de cortizon pentru a alina durerea.

Durerea de spate are legatura cu lipsa de vitamina D  si cu deficientele de vitamina B12, B5 si B6.

Depresia

Un grup de experti a observat ca vitamina D influenteaza si starea de spirit. In cadrul unui studiu in care o parte din voluntari a primit suplimente de vitamina D timp de cinci zile in perioada iernii, iar un alt grup nu. In final, cei care au luat suplimentele au inregistrat o stare emotionala pozitiva mai puternica decat ceilalti participanti.

”Durerile de cap apar la persoanele cu lipsa de vitamina D pentru ca acestea dorm prost si sufera de depresie. Lipsa de somn, asociata cu durerea provocate de lipsa vitaminei D contribuie la durerile de cap”, a completat dr. Doina Catrinoiu

Diabetul de tip 2

Oamenii de stiinta au observat ca exista o legatura intre riscul dezvoltarii diabetului de tip 2 si nievlul de vitamina D. Aceasta influenteaza sensibilitatea organismului la insulina.

Asadar, cum stim ca nu avem suficienta vitamina D in organism? Care sunt simptomele? Cum ne putem adapta alimentatia pentru a beneficia de efectele vitaminei D, pentru a avea toata viata o osatura rezistenta?

In ceea ce priveste simptomele, exista cateva pe care le prezinta adultul, ca de exemplu tetania sau – cum se numeste popular – carceii, care sunt un semn de lipsa de vitamina D si, in mod normal, arata lipsa de calciu. Mai este, de asemenea, spasmofilia, care de multe ori este supradiagnosticata.

In general, exista un deficit de vitamina D in randul populatiei, din cauza alimentatiei. Romanii mananca foarte putin peste. Cea mai importanta sursa de vitamina D este pestele gras – somonul de exemplu (desi orice tip de peste contine vitamina D). Alte alimente care ne pot ajuta in acumularea de vitamina D sunt carnea de vita, branzeturile, galbenusul de ou. Oricum, sursa cea mai importanta si care absoarbe cel mai bine calciul este pestele gras, ficatul de peste. „La noi exista asa o idee ca pestele gras ingrasa, dar atunci ce sa mai vorbim de carnea grasa? Pestele gras este foarte bun, bogat in radicali liberi, o sursa foarte importanta si foarte sanatoasa pentru organism. Ar trebui o educare mai clara a populatiei in ceea ce priveste consumul de peste. Si la adulti, si la copii”, ne spune dr. Doina Catrinoiu. coral