Consilierii locali au aprobat în ședința de joi exercitarea dreptului de preemțiune al municipalități pentru achiziția imobilului, monument istoric, în care a locuit cunoscuta dizidentă anticomunistă Doina Cornea.

Inițiativa Primăriei clujene vine în urma unei cereri din partea fiului Doinei Cornea, Leontin Iuhas, dar și după ce Ministerul Culturii a informat că nu își va exercita acest drept. Prețul propus pentru achiziția casei, cu o suprafață de 105 metri pătrați, 4 camere, bucătărie și dependințe, este, conform documentației de aprobare a proiectului, de 350.000 de euro. Această sumă poate fi negociată. Imobilul are mai mulți co-proprietari, însă achiziția ar urma să se facă pentru întreaga casă.

La București a fost organziată în luna februarie a acestui an o licitație de strângere de fonduri pentru organizarea acestei case memoriale.  Între obiectele expuse în vederea licitării s-a aflat o păpuşă pentru copii, folosită de Doina Cornea drept container pentru trimiterea clandestină de texte disidente către personalităţi din străinătate, biroul de lucru al Doinei Cornea, celebra bască verde tricotată de Doina Cornea cu care apare în multe dintre ipostazele sale publice, ori o copie pe care Doina Cornea, talentat pictor amator, o realizează celebrului „Portret de femeie” al lui Nicolae Grigorescu.

De asemenea, Strada Alba Iulia, din Cluj-Napoca, se va numi „Doina Cornea”. Este strada pe care cunoscuta disidentă anti-comunistă a trăit până la decesul său, din mai 2018.

Schimbarea denumirii străzii a fost aprobată, în unanimitate (24 de voturi pentru) în şedinţa Coniliului Local din data de 2 iulie 2020. 

Redenumirea străzii Alba Iulia, aflată în proximitatea zonei centrale, în cinstea Doinei Cornea avea aviz favorabil atât din partea Comisiei pentru învățământ, cultură, culte, drepturile omului, minorități și societatea civilă, cât și din partea Comisiei județene de atribuire de denumiri Cluj, astfel încât doar votul consilierilor locali mai lipsea ca întregul demers să prindă contur.

„M-am ținut de cuvânt cu Doina Cornea, ce am discutat de multă vreme. Am înaintat propunerea ca strada Alba Iulia să fie schimbată în strada Doina Cornea, acolo unde este viitoarea Casă Memorială Doina Cornea, ca o formă de respect pentru un om al României și un suflet drag al țării acesteia, care a avut curajul pe care mulți români nu l-au avut în vremurile acelea complicate din perioada comunismului. Este o formă minimă de respect pe care orașul o poate aduce pentru Doina Cornea”, a declarat Emil Boc, la începutul lunii mai.

coral