Este oficial! Există o categorie de angajați care pot beneficia de o pensionare mai rapidă. Este vorba despre persoanele cu dizabilități care se pot pensiona mai repede, indiferent de momentul apariției handicapului.

Măsura este stipulată într-o Ordonanță de Urgență care a apărut deja în Monitorul Oficial.

Angajații care se pot pensiona mai devreme

Potrivit OUG, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare și a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap. Până acum legea permitea pensionarea mai rapidă a celor care au căpătat un handicap înainte de asigurarea în sistemul public de pensii.

Prin OUG nr. 94/2021, care a apărut marți, 12 octombrie, în Monitorul Oficial, s-a eliminat din Legea pensiilor (263/2010) această discriminare și prevede ca reducerea vârstei de pensionare să se aplice tuturor persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap.

În funcție de gradul de handicap, toți angajații aflați în această situație pot scurta vârsta de pensionare cu până la 15 ani.

Cum se face reducerea vârstei de pensionare

Iată cele trei cazuri: cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare; cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare, cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului, stagiul complet de cotizare.

Aceeași ordonanță prevede ca persoanele care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau în condiții de handicap să aibă un stagiu potențial, determinat ca diferență între cele trei stagii de cotizare explicate mai sus și cele realizate până la data acordării pensiei de invaliditate.

Trecerea de la pensia pensia de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă. Potrivit legii, când se împlinesc condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă, și se acordă, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos. coral