• Elena Udrea, dar și alți creditori din dosarul de faliment al Băilor Boghiș, iau o țeapă de proporții în urma deciziilor luate Lia Stanca, acționarul majoritar al afacerii.
  • Chiar dacă Curtea de Apel Cluj a dispus intrarea în faliment a acestei afaceri, stațiunea a fost închiriată la un preț subevaluat pentru 3 ani unei firme controlate de familia Stanca.
  • Lia Stanca, fosta parteneră de afaceri a Elenei Udrea, a fost soția unui șef din SRI, Viorel Stanca. Când erau căsătoriți, cei doi au fost parteneri de afaceri cu Karina, soția ministrului de Interne, Lucian Bode.

La jumătatea lunii aprilie, Curtea de Apel Cluj a dispus intrarea în faliment a SC Băile Boghiș, societatea care administrează stațiunea care poartă același nume. În mod normal, bunurile societății ar fi trebuit valorificate pentru ca creditorii, printre care sunt nume sonore: Elena Udrea, Ion Țiriac sau Cristian Erbașu, să își primească banii.

Cu toate acestea, cu puțin înainte de declararea falimentului, în urma unei adunări generale a creditorilor, unde majoritatea este deținută de Lia Stanca împreună cu fiica sa, Nadine Stanca, SC Băi Boghiș SRL a încheiat un contract de închiriere a stațiunii cu SC Smarald Invest SRL, firmă deținută de Nadine Stanca, la rândul ei creditoare a SC Băi Boghiș SRL.

În SC Smarald Invest SRL, Nadine Stanca are 50% din părțile sociale, restul aparținând Patriciei Stanca (un alt membru al familiei Stanca). Administrator Smarald Invest Maria Ciurte, mama lui Lia Stanca.

Conform contractului, chiria pe care SC Smarald Invest SRL o achită către SC Băi Boghiș SRL este de 40.000 de lei pentru lunile iunie, iulie și august, pentru ca pentru perioada ianuarie-mai și septembrie-decembrie, prețul chiriei să scadă la 2.500 lei pe lună. Aceste sume au fost calculate în condițiile în care pentru lunile estivale firma Băi Boghiș are venituri de aproximativ 800.000 lei/lună, arată Gazeta de Cluj.

Conform contractului, SC Băi Boghiș a cedat către SC Smarald Invest SRL “folosința temporară a spațiilor și a bunurilor, dotările acestor spații, astfel cum sunt ele denumite ‘Stațiunea Boghiș’”. De asemenea, prin același contract s-a decis că destinația spațiului închiriat este de “desfășurare a activităților turistice balneare”, durata închirierii fiind între 1 iunie 2022 și 30 octombrie 2025.

Cu alte cuvinte, în loc să cedeze bunurile pentru ca prin valorificarea lor să fie restituite datoriile, stațiunea a fost închiriată.

Principalul acționar al Băilor Boghiș a fost Veronica-Elena (Lia) Stanca este fosta soție a generalului de Securitate și, ulterior, SRI, Viorel-Nicolae Stanca. În 2007, acesta a fost avansat din gradul de colonel în rezervă la gradul de general de brigadă în rezervă, la propunerea SRI, de către fostul președinte Traian Băsescu. Viorel Stanca a condus organizația PDL Sălaj până în anul 2008.

Soția actualului ministru de Interne, Lucian Bode, Karina Bode, a deținut 32% din firma SC Electroprim SRL, înființată în 2001 și radiată după ce a dat faliment, în 2011. Partenerii acesteia au fost Nicolae-Viorel Stanca și soția sa de la acea vreme, Veronica-Elena Stanca. Elena Udrea are 50% din afacerea Băi Boghiș din 2013.

Udrea a dat de la bugetul public, acum vrea să ia în contul personal

În paralel cu dosarul de faliment, Elena Udrea a deschis un proces împotriva celor două partenere din afacere pe care le acuză că au tras un tun de aproximativ de un milion de euro prin emiterea unor facturi supraevaluate și nestornate către trei societăți administrate de Veronica Stanca. Cu alte cuvinte, procurorii le acuză pe Nadine și Veronica Stanca că au declarat o serie de tranzacții financiare care, în realitate, nu au fost făcute.

„Prin rechizitoriul întocmit în 31 decembrie 2020, procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpatei SVE pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.(…) Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit că în perioada 2011-2013, în calitate de reprezentant legal al unui număr de 4 societăți, a emis 41 de facturi de avans nestornate ce nu reprezentau operațiuni reale către trei societăți beneficiare administrate tot de inculpata SVE, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor aferente bugetului de stat și cu consecința cauzării unui prejudiciu în cuantum de 4.163.667 lei, care nu a fost recuperat.

După emiterea facturilor fiscale fictive, inculpata SVE a solicitat intrarea în insolvență a celor 4 societăți. În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra bunurilor inculpatei până la concurența sumei de 4.163.667 lei”, arată procurorii în referatele întocmite.

Stațiunea Băi Boghiș a beneficiat de sprijin guvernamental, pe vremea când Elena Udrea conducea Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, localitatea primind fonduri de dezvoltare, direcţionate cu prioritate. În 2013, s-a înţeles imediat şi care au fost resorturile direcţionării acestor fonduri, deoarece o jumătate din capitalul social al SC Băi Boghiş SRL a fost achiziţionat de Elena Udrea în persoană.

În 2015, SC Băi Boghiș a girat plata cauţiunii în valoare de cinci milioane lei stabilite pentru ca Elena Udrea să rămână în libertate în dosarul în care a fost judecat omul de afaceri din domeniul energiei Bogdan Buzăianu.

Elena Stanca a declarat că cererea de intrare în insolvență vine ca urmare a sechestrelor puse de procurori în dosarele în care Udrea a fost condamnată.

”Într-adevăr, avem active foarte importante, dar din cauza sechestrelor puse de procurori pe bunurile companiei avem probleme financiare. Din cauza acestor sechestre nicio bancă nu vrea să deschidă nici măcar un cont pentru acordarea de împrumuturi pentru societate. Avem obiective în care dorim să investim, dar nu putem face lucrul acesta din cauza sechestrelor instituite”, a declarat Elena Stanca pentru Gazeta de Cluj.

Contractele anulate de magistrații clujeni

Curtea de Apel Cluj a dispus anularea unui contract de împrumut din 4 ianuarie 2014 între Nadine Stanca și SC Băi Boghiș SRL, în ceea ce privește clauzele referitoare la termenul de rambursare și penalitățile de întârziere (contractul prin care s-a schimbat termenul de rambursare a împrumutului de 5 milioane lei din 30 septembrie 2018 în 4 ianuarie 2018 și prin care s-a impus majorarea penalităților de la 0,06% pe zi la 0,5% pe zi), anularea actului adițional din 4 ianuarie 2014 la contractul de împrumut din 30 septembrie 2019 încheiat între Lia Stanca, Nadine Stanca și Băi Boghiș SRL, în ceea ce privește penalitățile de întârziere (actul adițional prin care prin care se modificau anumite clauze la contractul inițial, printre care și impunerea penalităților de 0,5% pe zi de întârziere) și anularea Contractului de împrumut cu garanție imobiliară încheiat între Stanca Nadine Magda, prin mandatar Stanca Veronica Elena, și Băi Boghiș SRL în 29 noiembrie 2017 (contractul prin care s-a hotărât că împrumutul de 5 milioane să fie garantat cu întregul patrimoniu al societății, imobile și inclusiv cu bunurile mobile, fiind intabulat dreptul de ipoteca de rang I).

Înainte de emiterea acestei decizii judecătorești, Nadine Stanca ar fi trebuit să primească o creanță de 13 milioane, însă acum ar trebui să recupereze 4,3 milioane lei, iar mama ei, Lia Stanca, a rămas cu o creanță de 1,9 milioane lei.

De ce merg fetele împreună la baie?Pentru afaceri!

SC Băi Boghiș SRL a fost înființată în 2013, asociate fiind Elena Udrea și Lia Stanca, ambele cu câte 50%. Societatea administra practic stațiunea de tratament Băile Boghiș, aportul în firmă fiind împărțit între Elena Udrea, care a venit cu banii (câteva milioane de lei) și Lia Stanca, aceasta aducând ștrandul. Aflat în paragină la momentul înființării firmei, baza Băile Boghiș a fost modernizată de către societatea SC Construcții Erbașu SA, costurile ridicându-se la aproximativ 5,7 milioane lei. coral