Premierul Florin Cîţu a afirmat, luni, la întâlnirea cu primarii de municipii, că trebuie discutată situaţia cheltuirlilor şi a gradului de colectare, întrucât, în jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale, veniturile proprii sau chiar veniturile totale sunt mai mici decât costurile cu salariile. ”În acelaşi timp, rata de colectare nu este unde ar trebuie să fie”, a afirmat premierul.

 „Astăzi în România sunt jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale unde veniturile proprii sau chiar veniturile totale sunt mai mici decât costurile cu salariile. Ăsta nu este un model sustenabil şi trebuie să vedem cum găsim o soluţie aici. În acelaşi timp, rata de colectare, în foarte multe dintre UAT-uri nu este unde ar trebuie să fie ”, a precizat Florin Cîţu.

Cîţu a mai pus pe agendă încă un subiect – reforma cheltuielilor şi a gradului de colectare la nivel local.

„Este vorba de o reforma a cheltuielilor si bineinteles gradul de colectare”, a atras atenția Cîțu.

„Există un fond de dezvoltare în PNRR care are resurse pentru toate UAT-urile din România. Sunt 2,1 miliarde de euro care vor veni prin proiecte către dumneavoastră. Trebuie, împreuă, să găsim modul de a aloca aceste resurse. CUm o facem competitiv, in fct de nr de locuitori, fiecare sa primeasca aceeși sumă”, a mai declarat Cîţu, precizând, însă, că trebuie stabilite criteriile pe baza cărora vor putea fi accesate fondurile.

Declarațiile au fost făcute la Cluj-Napoca, la reuniunea Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România.

coral