Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit, la începutul acestei săptămâni, despre educația sexuală în școli, un subiect extrem de sensibil în ultimii ani, dar o materie extrem de importantă în viziunea multora.

Întrebat dacă vede util ca elevii să aibă ca disciplină educația sexuală în aria curriculară, ministrul a răspuns afirmativ, însă a subliniat că planul cadru trebuie adaptat cerințelor societăţii. ”Cu siguranţă este nevoie de educaţie sexuală”, a spus oficialul, la Digi24.

La ora actuală, acest tip de educație este luat în discuţie în şcoli, în cadrul disciplinei educaţie pentru sănătate, care este, însă, o disciplină opţională, urmată de un număr relativ redus de elevi.

Ministrul Educației este de părere că elevii au nevoie de ore de educație sexuală în școli și menționează că astfel de ore au loc și în prezent, în cadrul disciplinei Educație pentru sănătate, dar care este opțională.

”Cu siguranţă este nevoie de educaţie sexuală, există şi în acest moment în cadrul disciplinei Educaţie pentru sănătate care este însă o disciplină opţională, urmată de un număr relativ redus de elevi”, a declarat ministrul Educației pentru postul de știri citat.

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat și despre proiectul privind educaţia sexuală în şcoli care a fost blocat în Parlament. În acest context, oficialul Guvernului a spus luni că e nevoie de o consulare pentru un plan cadru adecvat secolului 21.

”Este vorba de curriculum, este vorba de planurile cadru de liceu. Ştiţi foarte bine că au fost lansate în dezbatere planurile cadru pentru întregul învățământ liceal.

În urma consultării publice au rezultat mai bine de 1.000 de propuneri de modificare, lucru care ne-a condus la concluzia că este bine să analizăm în amănunt, în ansamblu, planurile cadru, adică lista de discipline şi numărul de ore alocat fiecărei discipline, inclusiv disciplina despre care vorbiţi şi în urma acestei consultări să pornim cu dreptul într-un mod în care să avem acceptul întregii societăţi, să avem planuri cadru adaptate cerinţelor societăţii, cerinţelor angajatorilor şi, bineînţeles, adecvate secolului 21”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Educația sexuală în școli, un subiect care a stârnit multe dispute în spațiul public

Educația sexuală în școli a stârnit dispute la cel mai înalte nivel. În septembrie, Curtea Constituţională a României a respins o sesizare a preşedintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ care modifică legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Legea prevede că în şcoli se pot derula, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară, pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

În contestație, Iohannis spunea că nu reiese cu claritate dacă norma stabileşte că programele de educaţie pentru viaţă sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor sau că educaţia sanitară este cea în vederea prevenirii acestora. Legea nu definește noțiunea de „educație sanitară”, mai susținea președintele. coral