Peste 600 de copii și tineri din județul Cluj au participat, în primele luni ale anului, la ateliere educative dedicate risipei alimentare, organizate de Banca pentru Alimente Cluj.
În total, au avut loc 17 ateliere și sesiuni interactive, organizate în grădinițe, școli, licee și universități. Scopul a fost acela de a-i familiariza pe participanți cu noțiuni de bază despre combaterea risipei alimentare, dar și să-i încurajeze să propună soluții și să afle cum o Bancă pentru Alimente contribuie la reducerea pierderilor alimentare la scară mare.
„Cea mai mare parte a risipei alimentare se întâmplă chiar acasă, în bucătăriile noastre. De aceea credem că e esențial să vorbim cu cei mici și mari despre cum pot face alegeri mai conștiente. Ce-mi place cel mai mult la ateliere este momentul în care îi vezi cum încep să pună întrebări și să își dea seama că pot avea un impact real, chiar și prin gesturi mici. Educația e primul pas spre schimbare, iar copiii sunt cei mai buni mesageri ai binelui”, a declarat Andreea Bobiș, vicepreședinte executiv al Băncii pentru Alimente Cluj.
Printre instituțiile în care au avut loc atelierele în acest an se numără Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca, Colegiul Național „Raluca Ripan” Cluj-Napoca, Școala Gimnazială „Ștefan Pascu” Apahida, Colegiul Național „Mihai Viteazu” Turda, Școala Gimnazială „Horea, Cloșca și Crișan” Turda, Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Turda, Liceul „Liviu Rebreanu” Turda, Colegiul Tehnic Turda, Școala Gimnazială „Teodor Murășanu” Turda și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.
Atelierele cresc de la an la an
Aceasta nu este prima inițiativă educațională a Băncii pentru Alimente Cluj.
Anul trecut au avut loc în total 20 de ateliere în școli, companii și ONG-uri, în timp ce în 2023 – 9 ateliere și în anul 2022 – 6 ateliere. Evoluția arată interesul tot mai mare al școlilor, cadrelor didactice și elevilor față de acest subiect.
„Ne axăm foarte tare pe partea practică, ce pot face ei acasă sau în familie cu mâncarea rămasă, cu sandvișul de la școală dacă nu le place, ce pot face înainte sa meargă la supermarket, idei de rețete. Am purtat discuții deschise cu ei cu exemple din viețile lor pentru ca ei sa observe ca risipa există în viața lor, să fie conștienți de ea și să o combată cu pași mici”, a mai precizat Andreea Bobiș.
Cum pot profesorii și directorii să colaboreze pentru ateliere anti-risipă
Profesorii și directorii interesați să organizeze astfel de ateliere în școli și grădinițe pot scrie un email la adresa [email protected], pentru anul școlar următor sau toamna aceasta.
Atelierele sunt gratuite și sunt susținute de echipa Banca pentru Alimente Cluj, împreună cu voluntarii asociației.
Banca pentru Alimente Cluj are nevoie de voluntari
Persoanele care doresc să se implice în activitățile organizației pot contribui în următoarele domenii:
- Logistică: sortare alimente, participă la distribuția lor și organizarea spațiului depozitului
- Ateliere educative în școli și licee: susținerea de ateliere interactive despre risipa alimentară, cu exerciții practice și discuții.
- Sprijin administrativ: organizarea și actualizarea de documente, baze de date și centralizarea informațiilor
- Colecta Națională de Alimente: informarea clienților despre campanie și modalitățile de donare în magazine.
Orice persoană cu vârsta minimă de 16 ani care are dorința de a ajuta poate deveni voluntar, prin completarea formularului online: https://forms.gle/GSn4XRRpP9R5VbDo9.
România risipește, dar și donează
Banca pentru Alimente Cluj colectează alimente de la companii pe care le redistribuie către organizații care ajută persoane vulnerabile.
Doar în 2024, în județele Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud și Sibiu, s-au colectat peste 1.400 tone de alimente. Produsele au ajuns la 148 asociații neguvernamentale care le-au distribuit spre beneficiarii lor.
În total, 2.967.444 porții de mâncare au fost astfel salvate de la risipă, cu 32,84% mai multe decât în 2023. Valoarea comercială a cantității de alimente salvate de la aruncare în 2024 a depășit astfel 24.000.000 lei, adică echivalentul a peste 4.800.000 euro.
Aceste alimente au ajuns la aproape 40.000 de beneficiari: copii și vârstnici în situații vulnerabile, persoane cu dizabilității, în risc de excluziune socială sau fără adăpost, refugiați, persoane cu dependențe de substanțe și persoane din comunități marginalizate pe criterii de discriminare.
Despre Banca pentru Alimente Cluj și Federația Băncilor pentru Alimente din România
Banca Regională pentru Alimente Cluj face parte din Federația Băncilor pentru Alimente din România și deservește patru județe: Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud și Sibiu.
Înființată în 2018, organizația colectează produse alimentare și de igienă de la companii și le redirecționează către ONG-uri care lucrează cu copii, vârstnici, persoane fără adăpost, persoane cu dizabilități, refugiați sau familii în risc de excluziune socială.
Federația Băncilor pentru Alimente din România cuprinde nouă Bănci Regionale pentru Alimente: în București, Cluj, Roman, Oradea, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați. Este membră a rețelei europene FEBA (European Food Banks Federation) și își propune să creeze o punte între surplusul de alimente și nevoia de hrană a celor mai vulnerabili oameni din România.