Șeful serviciilor secrete militare ucrainene, generalul Kirilo Budanov, le-a promis rușilor un „adevărat iad” în Ucraina, unde armata rusă, pe care o consideră „medievală”, se va confrunta cu un război de gherilă constant al partizanilor ucraineni, spune el, într-un interviu publicat vineri și citat de AFP.

Mesaj pentru rusi de la un soldat ucraineanFoto: Captura Telegram

„Comandamentul rus a făcut multe greșeli și noi ne folosim de aceste greșeli”, a declarat generalul Budanov pentru săptămânalul american The Nation.

"Armata ucraineană a arătat că armata rusă, a doua armată din lume, a fost doar un mit. Este doar o concentrare medievală a puterii, vechi metode de luptă", a adăugat acest tânăr general de 36 de ani, care s-a alăturat armatei după căderea URSS și a fost instruit în metodele NATO.

Numit în 2020 la conducerea Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării de către președintele Zelenski, generalul Budanov crede că una dintre cheile succeselor forțelor ucrainene în a rezista armatei ruse a fost capacitatea lor de a spiona adversarul.

„Avem o mulțime de informatori în cadrul armatei ruse, nu doar în rândurile acesteia, ci și în cercul ei politic și în cadrul comenzii sale”, a afirmat el în cadrul acestui interviu acordat „în ultimele zile”, potrivit revistei.

Una dintre prioritățile sale în ultimele luni a fost organizarea unei forțe de partizani care să rămână în spatele liniilor rusești în cazul unei ocupații îndelungate pentru a desfășura operațiuni de gherilă. El nu a oferit detalii despre forță, dar a menționat că este „un număr mare de oameni”, arată hotnews.ro

„Luptătorii noștri, soldații noștri și chiar vânătorii noștri vor începe să urmărească agresorul, trupele rusești, cu armele în păduri”, a spus el. „Va veni în curând primăvara, pădurile noastre vor înverzi din nou și un adevărat iad se va dezlănțui în fața agresorului”.

coral