Publicațiile din Marea Britanie scriu despre una dintre cele mai „extinse conspirații la jaf” din istoria țării. Un grup de români a reușit să jefuiască peste 400 de locuințe, „sustrăgând bani şi bunuri în valoare de milioane de lire”. Operațiunea ar fi fost coordonată din România.

Bijuterii, ceasuri, haine și accesorii de lux și toți banii ce le ieșeau în cale. Astea erau obiectivele grupării de români ce a semănam teroare, timp de trei ani, printre proprietarii caselor din zonele bogate din West Midlands, Marea Britanie.

În perioada 2015-2018, Cătălin Zaharia (29 de ani), Constantin Stoian (29 de ani), Marian Molocia (27 de ani) și Daniel Stoean (35 de ani) sunt suspectați că ar fi jefuit între 400 și 500 de case din zone rezidenţiale din West Midlands, West Mercia, Staffordshire şi Gloucestershire.

Filmați de camerele de supraveghere din locuințe, românii au fost condamnați pentru jefuirea a 76 de proprietăţi. Cu toate astea, polițiștii au declarat că sunt convinși că numărul lor este mult mai mare.

Potrivit autorităților, valoarea bunurilor furate de români este de aproximativ 800.000 de lire, la acer se adaugă cele 63.840 de lire luate din locuințele prădate.

„I-am putut lega direct de 100 de jafuri. Însă credem că au comis mult mai multe infracţiuni sustrăgând bani şi bunuri în valoare de milioane de lire”, au declarat reprezentanţii poliţiei din West Midlands, citați de Daily Mail.

ROMÂNII VOR PETRECE ANI BUNI LA ÎNCHISOARE

Cătălin Zaharia, capul grupului de hoți, a primit o condamnare de opt ani de închisoare pentru conspirație la jaf. Nici soția lui nu a scăpat, femeia fiind condamnată la patru ani și jumătate pentru spălare de bani. Marian Molocia a primit o sențință de șase ani, în timp ce Constantin Stoian și Daniel Stoean au primit câte patru ani de închisoare.

Grupul infracțional a fost descoperit în 2017, odată cu arestarea lui Zaharia, însă nimeni nu s-ar fi așteptat ca rețeaua să fie atât de extinsă, anchetatorii bănuind implicarea în plănuirea jafurilor a unor persoane aflate pe teritoriul României.

„Operaţiunile erau profesionist organizate. Catalin Zaharia coordona jafurile din Birmingham”, spun polițiștii englezi.

În urma unei descinderi în locuința lui Zaharia, s-a găsit o parte din captura de milioane de lire: genți scumpe, ceasuri de lux, monede de aur și, printre altele, o geantă sport plină cu bijuterii.

DAȚI DE GOL DE ADN

Rețeaua de români a fost identificată cu ajutorul urmelor de ADN lăsate la câteva dintre locuințele jefuite. Molocia a lăsat o şosetă, iar Stoean a lăsat amprente pe o cutie de conserve.

„Este una dintre mai extinse conspiraţii la jaf cu care ne-am confruntat în West Midlands”, spun autoritățile. coral