Elena Basescu risca un dosar penal dupa ce a fotografiat buletinul de vor si l-a publicat pe Internet.

Elena Basescu a votat Partidul Miscarea Populara, condus de tatal sau si a postat imaginea pe un site de socializare cu textul #inthenameofthefather (in numele tatalui). Imaginea a fost publicata duminica, inainte de finalul votului pentru europarlamantare.

Elena Basescu ar putea avea probleme din cauza gestului sau, pentru ca fotografierea si publicarea biletului de vot reprezinta infractiuni. In Romania, votul este secret, iar fotografirea buletinului in timpul exercitarii dreptului de vot se pedepseste cu o amenda cuprinsa intre 600 si 1.000 lei.

Publicarea si distribuirea fotografiei pe retelele de socializare tine de violarea confidentialitatii votului si se pedespeste cu amenda. Daca fapta a fost comisa de un membru al biroului electoral as sectiei de votare, pedeapsa este inchisoare de la 6 luni sa 3 ani sau amenda, precum si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Nu doar Elena Basescu a incalcat legea atunci cand si-a publicat buletinul de vot ci si Victor Ponta, care a facut exact acelasi lucru. De altfel, retelele de socializare au fost pline de imagini din interiorul cabinelor de vot.

coral