Scenele de o violenţă extremă au fost surprinse cu telefonul mobil, în timpul pauzei, de către unul dintre colegii celor implicaţi în agresiune, filmarea fiind postată, mai apoi, pe reţelele de socializare.

Un elev de clasa a VIII-a de la Şcoala Gimnazială din comuna Măerişte, judeţul Sălaj, a fost bătut şi umilit, de faţă cu alţi tineri, de către unul dintre colegii săi de clasă. Totul s-a petrecut în urmă cu două zile, în timpul pauzei, elevii aflându-se la şcoală pentru a participa la cursurile de pregătire pentru Evaluarea Naţională. Agresiunea a fost filmată cu telefonul mobil de către un alt elev, imaginile fiind mai apoi postate pe reţelele de socializare, unde au stârnit un val de reacţii în rândul internauţilor. Victima are 15 ani şi a mai fost agresat şi în trecut. În filmarea devenită virală se observă cum bătăuşul îl îmbrânceşte pe colegul său, apoi îl loveşte cu sete cu pumnul în zona feţei, sub privirile nepăsătoare ale celorlaţi elevi.

"Şmecherul clasei! Comuna Măierişte, judeţul Sălaj, la şcoala din comună. O mamă disperată îmi trimite filmuleţul, nu ştie ce să facă. Simt un nod în stomac, nici nu mă pot uită la filmare. O întreb dacă a făcut ceva, dar Poliţia nu se bagă, conducerea şcolii nu face nimic, iar părinţii lui … mama este plecată dincolo, iar tatăl dă din umeri, probabil mândru că băiatul său e smardoi. I-a mai bătut şi pe alţii. Neputinţă ei m-a cuprins şi pe mine, copilul nu doarme noaptea, are atacuri de panică. 

L-a mai bătut şi altă dată iar motivele sunt halucinante, venite de undeva din ura învăţată probabil acasă: "Ce cauţi la noi în sat, du-te de unde ai venit!" Asemenea comportamente nu ar avea ce căuta în şcoală, iar o conducere de instituţie, dacă este incapabilă să ia măsuri, trebuie demisă imediat şi cu inspectorul general, ăla numit politic, cu tot. Drepturile copilului la educaţie şi protecţie sunt grav încălcate, educaţie într-un climat violent nu e educaţie, iar cel ce are îndatorirea de a asigura asta, şi nu o face, este vinovat. La fel şi cel ce trebuie să-i ofere protecţie în incinta şcolii. 

Voi face ceva în privinţa asta, în limitele puţintei mele, însă simt că voi avea o noapte urâtă!", a scris pe reţelele de socializare Virgil Marius Bob, cel care a postat imaginile. Mama victimei spune că din cauza umilinţelor la care este supus, fiul său refuza să mai meargă la şcoală. "Sunt divorţată şi copiii de la şcoală ştiu că băiatul meu nu mai beneficiează de protecţia tatălui. Ca urmare, el a început să fie bătaia de joc a unor colegi, care l-au umilit şi bătut de mai multe ori. Din această cauză, băiatul meu nu mai vrea să meargă la şcoală”, spune mama lui Paul cu mare supărare în suflet", a declarat femeia pentru sportulsalajean.ro. Aceasta susţine că a cerut de mai multe ori poliţiştilor să intervină, însă aceştia i-au sugerat să nu facă plângere. Dosar penal pentru lovire După ce filmarea a ajuns pe internet, mama disperată s-a dus din nou la Poliţie. 

“La data de 10 iunie, Poliţia a fost sesizată prin plângere de către o femeie, din comuna Măierişte, despre faptul că fiul ei, în vârstă de 15 ani, a fost lovit cu pumnul în zona feţei de către un coleg. Fapta a fost comisă în data de 9 iunie, la ora 9.55, în timp ce elevii se aflau în pauză. În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe”, au transmis oficialii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj. În paralel cu ancheta oamenilor legii, şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj va face verificări. "Am cerut conducerii şcolii să facă o cercetare în aces caz, să ne prezinte concluziile până la finalul acestei săptămâni, după care vom trimite o echipă de la Inspectorat pentru a face o anchetă internă. 

Avem deja nişte puncte de vedere luate de la părinţii celorlalţi copii din clasă, vom discuta şi cu părinţii elevilor direct implicaţi", ne-a explicat inspectorul şcolar general Vasile Bulgărean. Şeful ISJ, supărat pe profesorii din şcoală Concluziile provizorii indică faptul că la şcoală nu s-au respectat prevederile regulamentului intern, ceea ce a făcut posibil un astfel de incident. Potrivit şefului ISJ Sălaj, nu doar că elevii au fost lăsaţi nesupravegheaţi în timpul pauzei, deşi se ştia că elevul agresor are uneori probleme de comportament, dar încă dinainte de suspendarea cursurilor, responsabilii din şcoală nu au gestionat necorespunzător situaţia disciplinară a unora dintre elevi.

"Vorbim despre o iresponsabilitate a profesorilor, care ar fi trebuit să supravegheze clasa. Nu mergem în altă sală să bem cafea… dacă măcar unul era acolo, nu s-ar fi ajuns aici. Conflicte existau şi înainte, iar profesorii nu au făcut nimic ca acestea să nu escaladeze. Trebuiau să se asigure că nu se ajunge în această situaţie; sunt foarte mulţi copii cu cerinţe educaţionale speciale, iar şcoala are rolul să identifice modalităţi de a garanta siguranţa tuturor copiilor care vin la cursuri. 

Sunt semne mari de întrebare de ce s-a ajuns aici, pentru că totuşi, noi suntem educatori, nu doar profesori". Vasile Bulgărean a arătat cu degetul şi în direcţia consilierilor şcolari, în evidenţa cărora se află elevii-problemă. Inspectorul general subliniază că acestora le revine sarcina de a se implica în corectarea unor probleme pe care le prezintă elevii şi în această perioadă ar fi trebuit să fie mai prezenţi printre elevi.
 

coral