Incidentul s-a produs la Liceul “Ion Agărbiceanu” din localitatea Jibou, județul Sălaj. Potrivit portalului local Sportul Sălăjean, 14 elevi de la profilul real au primit la proba scrisă pentru limba şi literatura română aceleași subiecte ca și candidații de la profilul uman.
Potrivit sursei citate, elevii au fost cei care au anunţat conducerea Centrului de Examen după ce au ieşit din sală. Centrul de Examen a transmis mai departe către Comisia Judeţeană greşeala făcută, iar Comisia Judeţeană s-a adresat Ministerului Educaţiei.
 

"Nu avem motive să ne ascundem. S-a întâmplat această greşeală la Jibou, elevii însă au fost de acord să se corecteze aşa lucrările, pentru că în rest subiectele erau asemănătoare. Cu siguranţă după ce se termină toată sesiunea de Bacalaureat, Comisia de Examen de la Jibou va fi anchetată şi se vor lua măsurile care se impun. Deocamdată trebuie să ne concentrăm ca totul să se termine cu bine şi elevii să promoveze acest examen”
 

Elevii au fost de acord să li se corecteze lucrările date, pentru a nu mai repeta examenul. Subiectele la BAC română Subiectele la BAC română au fost aceleași la profilul real și la profilul uman. Singura diferență a fost la subiectul al III-lea, unde a picat comedia, însă cerința a fost diferită. Absolvenții de la profilul uman au avut ca subiect „particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată”, în timp ce absolvenții profilului real au avut „particularitățile unei comedii studiate”. La primul subiect elevii de la real au avut, la punctul A, un fragment din „Amintiri despre G. Călinescu”, iar la punctul B să redacteze un text argumentativ dacă mass-media contribuie la crearea imaginii unei persoane publice. La subiectul al II-lea la examenul de Bacalaureat la Limba Română elevii de la real au avut un text din Ion Agârbiceanu, Arhanghelii.
 

coral