Cei de la USR au propus și Parlamentul a adoptat un amendament prin care proprietarii care scad chiria cu 30% nu mai plătesc taxe. Emanuel Ungureanu – Deputat USR: „Ce impact ar putea avea această propunere USR asupra prețului exorbitant al chiriilor din Cluj-Napoca? Fără taxe pentru proprietarii care scad chiria cu 30%.

Am observat zilele acestea că puțină lume știe de un amendament USR cheie care ajută atât chiriașii, cât și proprietarii să treacă prin perioada pandemiei. Am depus amendamentul USR chiar în perioada stării de urgență când ședințele comisiei pentru buget finanțe se țineau 100% online. Amendamentul a trecut și a devenit lege. Este articolul 2 din legea 62/2020.

Ce face amendamentul concret?
Pe scurt, proprietarii care își reduc chiria pentru anul 2020 cu 30% față de nivelul chiriei din februarie 2020 sunt scutiți de la plata impozitului pe acea chirie. Ideea din spate este ca greul pandemiei să poată fi suportat de mai mulți actori. În cazul nostru: proprietarii, chiriașii și statul.

Un proprietar care își scade chiria cu 30%, ar pierde bani, dar ar avea beneficiul de a nu mai plăti impozit pe ea. Astfel greul scăderii nu ar fi în întregime suportat doar de proprietar, ci și de stat. Toate acestea pentru a ajuta chiriașul să plătească o chirie cu cel puțin 30% mai mică.

În parlament soluțiile vehiculate pentru a ajuta chiriașii erau de tip „să nu mai plătească chirie deloc” sau „program pentru a subvenționa chiria unora”. Nici una, nici alta nu sunt bune. Prima ar fi un dezastru pentru stabilitatea contractelor și orice societate bazată pe proprietate privată. A doua e genul de soluție birocratică care nu-i va ajuta decât pe cei care știu să navigheze prin birocrația de stat, nicidecum pe toți. Cea mai bună soluție e să luăm măsuri nebirocratice care ajută un maxim de lume, soluții cum este cea propusă de USR”.

coral