Primăria Cluj-Napoca intenționează să modernizeze Piața Avram Iancu, însă, potrivit primarului Emil Boc, de statuia lui Avram iancu nu se atinge nimeni.

”În exercițiul financiar 2021 – 2027 vom avea fonduri europene și vrem să includem și Piața Avram Iancu în modernizare. Nimeni nu se va atinge de statuia lui Avram Iancu. Orice plan, orice gândire care începe, începe cu menținerea statuii lui Avram Iancu în Piața Avram Iancu. De acolo încolo, discutăm orice, dar un singur lucru Statuia lui Avram Iancu nu se mișcă de acolo. Oricât de contrariați sunt unii, eu rămân ferm. Simbolurile nu se discută, nu se ating, ci se respectă și se păstrează”, a declarat primarul Emil Boc.

Statuia lui Avram Iancu a fost amplasată în Piața Avram Iancu de fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar.

Înainte de 1989, Piața Avram Iancu era extrem de bine proporționată. Rondourile de flori, străjuite de garduri vii, erau îngrijite la perfecțiune. Armonia culorilor era extraodinară și nu era nicio statuie care să strice proporțiile pieței, arată Știri de Cluj.

După 1990, atmosfera naționalistă a pus stăpânire pe Cluj-Napoca, iar Gheorghe Funar a răspuns statuii din Piața Unirii cu una mai înaltă, a lui Avram Iancu. Ulterior, în jurul statuii a fost montată o fântănă arteziană muzicală, un kitsch veritabil.  

coral