Liderii PNL din Cluj, Emil Boc și Daniel Buda, au făcut noi presiuni la centru pentru a obține funcția de prefect, cedată UDMR, avertizând inclusiv cu revitalizarea sentimentelor antimaghiare. 

Boc și Buda, i-au cerut sâmbătă, în cadrul ședinței Biroului Politic Național (BPN), lui Ludovic Orban, președintele formațiunii, funcția de prefect a județului, cedată la negocieri celor de la UDMR, au declarat surse prezente la negocieri, conform G4Media. Potrivit acestora, liberalii clujeni au avertizat că, dacă prefectura rămâne la UDMR, există inclusiv pericolul reactivării curentului naționalist în Cluj.

”Emil Boc a reamintit, în BPN, eforturile pe care le-a făcut de când este primar pentru ameliorarea situației etnice și a subliniat că acum există potențialul să se revitalizeze sentimentele antimaghiare”, au declarat surse din cadrul PNL. Intervenții în aceeași notă ar fi avut europarlamentarii Rareș Bogdan și Daniel Buda,  președintele PNL Cluj.

”Daniel Buda a spus că a ofertat UDMR cu posturi la nivel local în schimbul funcției de prefect, dar încă nu a primit răspuns de la maghiari”, au explicat sursele citate. Buda a replicat că negocierile cu UDMR țin de "bucătăria internă" a partidului, dar că este încrezător că se va ajunge la o soluție.

”Am cerut găsirea unor formule, astfel încât să putem găsi un numitor comun ca să avem prefectul. Toată lumea este deschisă la discuții. Mizăm pe buna colaborare pe care am avut-o de-a lungul timpului cu UDMR”, a declarat liderul PNL Cluj.

Clujenii i-au cerut lui Orban să discute chestiunea prefectului și cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, liderul liberal spunând că este deschis și că nu are o problemă să discute cu omologul său maghiar pe această temă. Liderii PNL au validat aproape în unanimitate negocierea privind județele în care liberalii vor numi prefecți. Singura abținere a fost din partea secretarului general, Robert Sighiartău.

coral