Afirmațiile din urmă cu câteva zile făcute de premierul maghiar Viktor Orban la Băile Tușnad au stârnit reacții dure din partea mai multor politicieni europeni și români.

Nici primarul din Cluj-Napoca n-a trecut peste ce a spus Orban, afirmând la ZIUA LIVE că astfel de declarații sunt cu adevărat îngrijorătoare.

„Am asistat la niște declarații ale premierului Ungariei Viktor Orban în România care au menirea de a îngrijora, pentru că vin în aceeași linie de a reînvia demonii trecutului, a readuce conceptul biologic de rasă ce a fost utilizat la declanșarea celui de-al doilea război mondial. Am văzut în ultima sa declarație că a mai retractat din ce a zis și a spus că a fost înțeles greșit.

Asta nu e adevărat. El (Orban – n.red.) a explicat foarte clar la Tușnad despre conceptul biologic de rasă. Nu poți să accepți asemenea declarații. Ele trebuie clar taxate, respinse, izolate, pentru că dacă le lași să facă pui te trezești cu ce ne-am trezit în perioada interbelică. Abuzul este urmat de un alt abuz, iar apoi totul se transformă într-un coșmar.

De asemenea, nici celelalte viziuni de a critica la infinit NATO și UE nu pot fi acceptate. Nu poți ca lider al unei țări NATO și UE cum este Orban, noaptea să poți dormi liniștit beneficiind de protecția lor, iar ziua să le critici ca și cum nu faci parte din ele. Nu poți să fii și în căruță, și pe jos”, a declarat, la ZIUA LIVE, Emil Boc.

coral