Corneliu Vadim Tudor a fost una din figurile politice cele mai controversate ale regimului politic românesc instalat în decembrie 1989, după căderea regimului comunist. A fost la un pas de a deveni preşedinte al ţării în anul 2000, a fost senator al României, dar şi europarlamentar, a înfiinţat şi o nouă formaţiune politică, Partidul România Mare, cvasi-dispărută după decesul său. La şase ani după moartea acestuia, consumată la 14 septembrie 2015, impact.ro a stat de vorbă cu fratele mai mare al celui dispărut, generalul în rezervă Marcu Tudor, 82 de ani.

Impact.ro: Corneliu Vadim Tudor a avut premoniţia morţii?

Marcu Tudor: Nu era chiar străin de ideea morţii, generic vorbind cel puţin. Mai ales că anumite probleme de sănătate îi dăduseră destule bătaie de cap în acea perioadă. Era problema cu diabetul, pentru care ştiu că se mai consulta cu diverşi medici, inclusiv cu Iulian Mincu, fostul ministru al Sănătăţii, sau cu foşti colegi, cum ar fi Nicolae Văcăroiu. Însă direct nu pot afirma asta. Ba dimpotrivă, Corneliu aş spune că se afla într-o perioadă de bucurie a vieţii când a intervenit acel fatidic atac de cord.

Corneliu Vadim Tudor s-a stins din viață pe data de 14 septembrie 2015

Dumnezeule… Detaliul de care Andreea Marin nu a ţinut cont. A postat fotografia pe internet…

”Soția și fetele aveau grijă să respecte medicamentația”

Impact.ro: Deci nu se poate vorbi despre varianta conform căreia şi-ar fi ignorat starea de sănătate, cum s–a speculat?

Tudor Marcu: Nu, după mine, nu! Era atent la diabetul cu care se confrunta, iar soţia sa, Doina, ca şi fetele sale, aveau grijă să respecte medicamentaţia. Uneori era tributar medicamentelor şi injecţiilor, dar mai ales soţiei sale, care a avut mare grijă de el. Ca orice bărbat, aproape, era dator vândut soţiei sale, aş putea afirma. În plus, nu făcea excese şi mergea şi la controale medicale.

A vorbit cu Vadim în dimineața zilei când acesta a murit

Impact.ro: Vă amintiţi când aţi vorbit cu el ultima dată?

Tudor Marcu: Nu voi uita asta niciodată. În dimineaţa zilei în care a murit. A făcut un atac de cord foarte puternic pe la 4 sau 5 dimineaţa. Inima îţi poate face multe probleme şi la ore foarte matinale! Au chemat Salvarea şi am ajuns cu toţii la spital. Acolo a mai făcut încă un atac, dar am reuşit să ne luăm rămas bun. Însă, cu doar două zile mai înainte fuseserăm amândoi la un concert de neuitat, al Corului Armatei Ruse. Cor care avea să se prăpădească la scurt timp, într-un groaznic accident aviatic. Eu am condus maşina, şi la ducere, şi la întoarcere şi-mi amintesc că am vorbit despre multe lucruri personale, ba chiar am şi glumit pe seama unor amintiri comune. Înainte de concert, care parcă a avut loc la Sala Radio sau Sala Palatului, nu-mi amintesc cu exactitate, a făcut multe fotografii cu cei prezenţi. A şi vorbit cu unii dintre ei. La pauză povestea s-a repetat. Era în elementul său şi nimic nu părea să-l ameninţe. Însă cu inima nu te joci!

Interviu cu Marcu Tudor, fratele lui Corneliu Vadim Tudor, la șase ani de la moartea acestuia

Îl visează adesea

Impact.ro: L-aţi visat vreodată?

Marcu Tudor: Cum nu?! Chiar de nenumărate ori. Însă nu pot să vă spun că s-a întâmplat aia sau cealaltă sau că mi-a transmis nu ştiu ce. Nici pomeneală! Sau că-mi apărea nu ştiu cum. Mai degrabă cred că e o chestiune de subconştient, mi-am visat şi mama, şi tatăl, şi pe sora dispărută. Noi am fost cinci copii la părinţi. Eu eram cel mai mare, iar el era mezinul. Lidia, sora noastră, Pavel şi Corneliu s-au dus, ca şi părinţii noştri. Am rămas doar eu şi încă o soră, Magdalena.

Impact.ro: Ce credeţi, fratele dumneavoastră a făcut greşeli?

Marcu Tudor: Sigur că a făcut! Orice om a făcut şi face greşeli. Sau ia decizii pe care după un timp le regretă. A fost şi cazul lui Corneliu Vadim Tudor. A făcut el greşeli şi Napoleon Bonaparte, ca să rămân în branşa mea de exemple, fiind militar de carieră. Pe cele mai multe dintre ele francezii nu le ştiu nici azi, aş zice, şi se uită la el ca la un zeu sau ca la un om fără egal. Totuşi, aş vrea să adaug că în ultima vreme oamenii care mă cunosc îmi trimit doar lucruri pozitive despre el. Ce spunea, ce gândea, ce previziuni a făcut la un moment dat şi care lor li se pare că se potrivesc şi în actualul context economic, social şi politic. Primesc multe asemenea mesaje şi pe email, şi prin mesaje telefonice şi pe whatsapp. Iar asta sigur că mă bucură!

Cu ce regret s-a stins

Impact.ro: A plecat cu vreun regret anume?

Marcu Tudor: Da, cred că a plecat cu regretul că nu a reuşit să-şi dea întotdeauna seama de valoarea celor din jurul lui. Adică, parcă îşi reproşa că a avut prea multă încredere în mulţi dintre cei din jurul său. Şi nu toţi s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor sale. Nu dau nume, dar fiecare dintre noi a încercat în viaţă acest sentiment, cum că cel din dreapta sau din stânga sa nu a meritat efortul şi toată încrederea pe care le-ai investit în el. Poate slăbiciunea asta face parte din natura umană, dar în ultima vreme repeta, parcă mai des ca altădată, vorba lui preferată, cum că e “cel mai vulnerabil om din lume!”, arată >impact.ro coral