Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, vine cu vești bune pentru români. În ciuda faptului că sunt așteptate luni grele, doctorul întrevede luminița de la capătul tunelului. Astfel că, după un val pandemic greu, România se va bucura din nou de o perioadă de liniște, similară cu viața de dinainte de pandemie.

În cât timp ne vom putea apropia de o viață normală

Veștile privind valul pandemic generat de Omicron nu sunt deloc bune, astfel încât, în următoarele luni se vor înregistra creșteri mari ale infectărilor. Medicii și autoritățile au început să-și exprime temerile privind situația din spitale, în timp ce Guvernul încearcă să găsească soluții pentru a evita o posibilă nouă criză sanitară.

În cursul serii de ieri, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a transmis, în sfârșit, primele vești bune în ceea ce privește perioada ulterioară valului cinci. Potrivit lui Emilian Popovici, în România se va instala o perioadă de liniște, similară cu cea dinainte de pandemie. Astfel, în absența unei noi variante care ar putea schimba situația, viața cetățenilor ar putea reveni la viața de dinainte, chiar dacă virusul va mai continua să circule.

„Nu pot să spun asta (n.r. – dacă pandemia se află la final), dar pot să spun cu siguranță că după un val epidemic de o asemenea amploare, după ‘Uraganul Omicron’ asupra Europei, după o asemenea epidemie cu un nivel extraordinar de de infectări, urmează o perioadă de liniște interepidemică, chiar dacă virusul se menține circulant.

Sigur, asta în absența apariției unei variante noi. Eu gândesc că după un asemenea val epidemic, va urma un val de liniște care poate fi prelungit, o perioadă de apropiere de viața normală”, a declarat epidemiologul în cadrul emisiunii „Actualitatea”, la B1TV.

OMS, vești bune despre varianta Omicron

În cursul zilei de marți, Organizația Mondială a Sănătății a transmis că apar tot mai multe dovezi care atestă faptul că noua tulpină este mai puțin agresivă, provocând simptome mai ușoare și un număr scăzut de infectări.

„Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă”, a transmis managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud.

De asemenea, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a transmis că această variantă este de patru ori mai transmisibilă decât cele precedente, însă mai blândă în ceea ce privește efectele asupra sănătății și a agresivității cu care atacă. coral