Episcopul Hușilor a transmis cu ocazia Zilei Naționale a României un mesaj dur, sincer și autentic prin intermediul căruia trage un semnal de alarmă privind situația actuală a României. Reprezentantul Bisericii Române reamintește că astăzi este sărbătoarea perfectă pentru a privi către meritele noastre, dar și către greșeli, făcând un efort să le conștientizăm și să le reparăm în cel mai scurt timp.

„E nevoie de limpezime la minte și suflet”

Preasfințitul Părinte Ignatie a transmis un mesaj plin de dragoste, grijă și preocupare pentru semeni, prin intermediul căruia a dorit să le amintească românilor care sunt valorile cu adevărat importante într-o țară, enumerând motivele pentru care nu trebuie să căutăm vinovați pentru propriile noastre greșeli, ci din contră, să găsim modalități de a le îndrepta și de a cultiva valori care să dăinuiască în timp.

Episcopul Hușilor a subliniat că această sărbătoare ne oferă, pe lângă priljeul de a vorbi despre neam și patrie, ocazia de a medita adânc la ceea ce putem face noi pentru țara noastră, fără a ne mândri cu cele moștenite de la înaintașii noștri.

„Nu e nevoie să vorbim nici cât de frumoşi sau cât de unici suntem pe această planetă, nici să ne autoflagelăm sau să ne lamentăm perpetuu cât de înapoiaţi şi netrebnici suntem printre popoarele Europei. E nevoie de limpezime la minte şi suflet.

De discernământ, bunătate şi conştientizare a unui fapt: „O civilizaţie în care nimeni n-ar simţi nicio obligaţie faţă de trecut, de viitor, de cei din jur sau de orice altceva mai presus de satisfacerea propriilor dorinţe, este una periculos de fragilă” – (n.red. Rod Dreher, Opţiunea Benedict. O strategie pentru creştini într-o lume post-creştină, traducere din engleză de Smaranda Nistor, Bucureşti, Editura Contra-Mundum, 2021, p. 107)

Astăzi nu avem voie nici să fim ţanţoşi pentru ceea ce au făcut înaintaşii noştri, atâta timp cât noi le întinăm făptuirile prin minciună, ură, laşitate, oportunism şi mediocritate”, a transmis Părintele Ignatie.

Ce-i dorește Părintele Igant României de Ziua Națională

Preasfințitul Părinte Ignatie a subliniat nevoia urgentă a poporului de a se vindeca de prostie, trăsătură ce are ca impact negativ lipsa de asumare și acțiune atunci când simțim că ne îndreptăm către pierzanie.

„E nevoie urgentă să ne vindecăm de prostie, care înseamnă mai ales lipsă de asumare şi diagnoză, atunci când conştientizăm că ne ducem în prăpastie”, a adăugat acesta.

Episcopul Ignatie al Hușilor a făcut publică o listă cu “slujitorii prostiei”, conturând astfel tiparele de cetățeni care participă la alterarea valorilor naționale.

„Şmecherul. Le ştie pe toate şi se descurcă. Oriunde”;

„Tupeistul. Totul i se cuvine. Are mereu dreptate şi toate drepturile din lume. Evident, nu are nicio îndatorire şi nici nu greşeşte”;

„Zvonerul. Conspiraţionist sau nu”;

„Răspândacul. Se hrăneşte cu informaţiile zvonerului şi le trâmbiţează pe oriunde. Apariţia Facebook-ului a fost pentru el mană cerească”;

Păreristul. Se pricepe la toate. Duşmanii lui naturali sunt experţii adevăraţi, care îi subminează autoritatea şi îi încurcă tâmpeniile”; „Fudulul. Nimeni nu mai e ca el. Se crede special şi se poartă urât cu toţi cei din jur. Duşmăneşte pe oricine nu îi recunoaşte măreţia”;

„Insistentul. Vede că merge spre dezastru, dar nu se lasă. Nu ascultă de raţiune. Merge înainte, accelerând spre prăpastie”;

„Cârpaciul. Deviza lui este «Lasă-că-merge-şi-aşa». Alt principiu este «Lasă-că-ne-înţelegem-aşa»;

„Trăgătorul de concluzii. Generalizează pripit şi amestecă la grămadă cauze, efecte, diverse probleme şi aspecte” ;

„Curiosul de serviciu. Nu ştie niciodată care este graniţa dintre privat şi public, dintre taină şi ceea ce se poate spune. Vrea să te întrebe orice, chiar şi de câte ori respiri şi clipeşti pe parcursul unei zile. În numele unei curiozităţi înfometate, el consideră că respectul pentru viaţa privată este doar o pretenţie prostească a celor educaţi”, a transmis Episcopul Hușilor.

  coral