Duminică, în jurul orei 14.00, un polițist din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 2 Poliție, aflat în timpul liber, a depistat și imobilizat un tânăr, în vârstă de 21 de ani, din municipiul Aiud, bănuit de săvârșirea unei infracțiuni de furt dintr-un autoturism.

Mai multe informații aici:

Erou și în afara serviciului! Un polițist aflat în timpul liber a prins un talhar

Însă cine este acest agent?

Numele său este Rareș Samoilă, are 35 de ani și pentru cine îl cunoaște pentru prima dată pare un tânăr vesel, povestitor, ca oricare altul. Rareș însă de șase ani lucrează în poliție, dă dovadă de ambiție, depășește orice obstacol și încearcă mereu să își depășească limitele. Rareș a povestit pentru BZC cum a reușit să îl prindă pe tâlhar, deși era în timpul său liber, iar întâmplarea este una inedită.

„Întâmplarea a fost hazlie. Eram liber, dar vorbeam cu colegii și așa am aflat că o persoană a spart o mașină și a furat din ea. Eram atent la ecran, iar pentru o fracțiune de secundă mi-am ridicat privirea și l-am văzut chiar pe tâlhar. Nu mi-a venit să cred! M-am apropiat de el, am încercat să discut cu el, rugându-l să rămână pe loc, să discutăm puțin. A devenit însă suspicios și a încercat să fugă, dar l-am prins de mână, rugându-l să stea să povestim. În acel moment a intrat în panică, m-a împins, moment în care l-am imobilizat și i-am sunat pe colegii de la secția 2 să vină să îl ia”, a povestit agentul de poliție.

A vrut să fie polițist pentru a face bine

Tânărul este clujean, dar după ce a absolvit școala a fost repartizat la București. După un an însă, s-a întors în Cluj-Napoca, unde încearcă să își facă meserie și să ajute cât mai multe persoane, acesta fiind și motivul principal pentru care a vrut de la bun început să activeze în poliție.

„Am simțit că vreau să fiu polițist, să fiu un om mai bun, să îi ajut pe alții. Cel mai important lucru când te trezești dimineața este să faci ceea ce îți place. Când cineva își alege această meserie, trebuie să știe că este nevoie de pasiune! Dacă nu o faci cu pasiune, nu se alege nimic. De asemenea, trebuie să crești, să fii implicat, să fii dispus să depășești orice obstacol care îți iese în care. Într-adevăr, nu este o meserie ușoară, sunt pericole, dar există și foarte multă satisfacție, iar asta mă determină să merg mai departe. Nu am cuvinte să descriu privirea unui părinte disperat că și-a pierdut copilul când i-l aducem în siguranță acasă și îl iau în brațe”, a zis Rareș.

Își pune viața în pericol pentru a-i salva pe alții

În cei șase ani de carieră, Rareș a trecut prin numeroase întâmplări. Unele frumoase, altele hazlii, iar în multe cazuri și-a pus viața în pericol pentru a-i salva pe alții.

„Îmi aduc aminte de o intervenție. Eram cu colegul meu, Mirel Cazac. Un bărbat își amenința soția și era dispus să arunce în aer blocul în care locuiau. Când am ajuns acolo, împreună cu un pompier am spart ușa, l-am imobilizat. Înăuntru era un miros înțepător de gaz, era și diluant pe jos și am observat că el avea în mână o brichetă. Era pregătit să o aprindă, fiecare secundă a contat. Dacă stăteam pe gânduri, putea să se întâmple  tragedie. Abia după ce am ieșit am realizat la ce pericol am fost expuși”, a relatat polițistul.

Desigur, nu toate întâmplările sunt de acest fel. Mai există și situații haioase, dar în care continuă să își facă meseria.

„Într-o noapte patrulam pe strada Dâmboviței cu un coleg și am observat niște tineri lângă o mașină nouă, de lux. Părea că au făcut pană, așa că am oprit să vedem dacă putem să îi ajutăm cu ceva. Am întrebat a cui e mașina, unul dintre băieți mi-a spus că e a lui. I-am cerut cheile, să văd interiorul mașinii și mi-a zis că nu le are. Mi s-a părut ciudat, așa că am întrebat numărul de înmatriculare și nu a știut să îl spună. Atunci ne-am dat seama că de fapt ei încercau să fure jențile de la mașină, așa că i-am sunat pe colegii de la criminalistică și au venit să rezolve situația”, își amintește tânărul.

Recomandări pentru clujeni

Din perspectiva unui polițist care zi de zi trebuie să interacționeze cu oamenii, Rareș Samoilă a dorit să ofere câteva recomandări clujenilor.

„Aș dori să le spun să aibă spirit civic, să nu rămână pasivi dacă observă că se întâmplă ceva grav în jurul lor. Să sune la poliție și să aibă încredere în poliție! E important să ai încredere în poliție. Mi-ar plăcea să ne perceapă ca pe un sprijin, nu ca pe dușmani. De asemenea, să fie atenție, fiindcă hoții profită de neatenție și cel mai bine este să fim preventivi”, a concluzionat agentul.

Articol scris de Bianca Tămaș coral