Eroii nu există doar în filme, ci îi găsim printre noi și, de cele mai multe ori sunt deghizați în oameni simpli, care își duc copiii la școală sau stau la rând la magazin să își plătească cumpărăturile. Acești oameni însă, odată ce își iau uniforma, devin eroi.

BZC vă prezintă acești „eroi dintre noi” într-o serie de articole care vor avea în centru medici, polițiști, pompieri sau orice alte persoane care prin munca lor fac lumea puțin mai bună.

Mihaela Pop are 41 de ani și este ofițer în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj, este soție, mamă, dar, în primul rând, după cum se descrie ea, este „un simplu om” care a dorit foarte mult să poarte haina militară.

Parcursul vieții Mihaelei a fost unul mai mult decât interesant deoarece, deși era îndrăgostită de haina militară, a ales, la sugestia părinților, să urmeze o carieră în sport. A jucat în cadrul echipei de volei a Universității Cluj și apoi a Universității Oradea. Iubirea pentru haina militară însă nu s-a stins, ba mai mult, a ars mocnit până a fost timpul să urmeze acest drum.

„Sunt un simplu om care și-a dorit foarte mult să poarte haina militară. După terminarea liceului visul a început să se contureze tot mai tare, dar am fost încântată de haine și de disciplină încă de când aveam nouă ani. După terminarea liceului am vrut să mă înscriu la Academia de Poliție. Asta se întâmpla în 1998. Dar, având în vedere că eram în echipa de volei feminim a Universității Cluj, părinții mei au considerat că e mai bine să merg pe latura sportivă și m-au îndrumat spre această carieră. Am ajuns să joc la Universitatea Oradea. Am terminat cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport. Un an de zile după absolvirea facultății am fost jucător, iar apoi am preferat să fiu profesor. Am predat atât la nivel universitar, cât și liceal și gimnazial. Însă nu mi-am uitat prima dragoste: uniforma militară”, a povestit pentru BZC Mihaela Pop.

Una dintre primele femei din Jandarmeria Cluj

La câțiva ani de la absolvirea liceului, Mihaela a avut șansa să se întâlnească, în sfârșit, cu ceea ce ea numește „prima dragoste” și a ajuns astfel una dintre primele femei operative din Jandarmeria Cluj.

„În 2006 am avut oportunitatea să particip la concursul de încadrări directe pentru subofișer operativ ordine publică. Cred că am fost printre primele femei operative din Jandarmeria Română. Atunci a fost pentru prima dată când s-au încadrat subofițeri femei pe ordine publică. Pe alte specializări erau, dar pe ordine publică nu. Cel puțin la Cluj, cu siguranță am fost printre primele. Părinții mei, care m-au îndrumat spre cariera sportivă, după multă muncă de lămurire, au fost în sfârșit de acord”, a spus ofițerul.

Linia întâi

Apoi, Mihaela a aflat ce înseamnă să fii cadru militar, ce înseamnă să fii în linia întâi, după care a mers pe partea de formare profesională.

„A urmat o perioadă grea și frumoasă. Am învățat ceea ce înseamnă să fii în linia întâi, să fii expus, să știi că ai nevoie de ajutor. Dar a fost o perioadă frumoasă. După 3 ani și jumătate am avut oportunitatea să fiu mutată pe un post de subofițer la formare profesională. Mă ocupam atât de pregătirea pe parte fizică, cât și topt ceea ce înseamnă pregătire la inspectorat. Și aici a fost o perioadă foarte frumoasă, având în vedere că nu era doar muncă de birou. Era muncă și implicare. Fiindcă dacă noi nu eram implicați în procesul de pregătire, poate nici colegii nu erau pregătiți la nivel maxim”, a adăugat jandarmul.

Un al doilea vis împlinit

Apoi, Mihaela a avut șansa să își vadă alt vis împlinit: a trecut în corpul ofițerilor.

„Am participat la concurs și de la 1 februarie 2021 am devenit ofițer. Chiar dacă formarea profesională era în cadrul secției de resurse umane, acum sunt ofițet pe această latură, ceea ce este diferit deoarece acum mă ocup de promovare, de încadrare, de tot ceea ce înseamnă oamenii din IJJ. Într-adevăr este o schimbare”, a completat ofițerul.

O femeie într-o lume a bărbaților

Mihaela a fost una dintre primele femei pe parte operativă din Jandarmeria Cluj. Asta înseamnă că a ajuns într-o lume a bărbaților, dar acest lucru nu a intimidat-o. Spune că a avut mereu parte de susținere morală din partea colegilor și că, în misiuni, a fost de multe ori un atu să fie femeie.

„Uneori este greu să fii femeie într-o lume plină de bărbați, dar este și frumos. Asta spun din experiența timpului petrecut pe partea operativă. Niciodată colegii mei nu m-au lăsat la greu. Suntem în primul rând un grup frumos, o echipă. Suntem camarazi, așa cum ar trebui să fie toate forțele armate. Ne sprijinim unul pe altul, ne ajutăm și am simțit din partea tuturor colegilor susținere în tot ceea ce am făcut în carieră și nu doar pe partea de operativ. Trebuie să spun cu sinceritate că dacă nu aveam susținerea lor morală nu ajungeam unde sunt. Eu cred că toate femeile pot să trăiască într-o lume a bărbaților dacă își doresc și dacă știu să își impună punctul lor de vedere și dacă știu cum să păstreze un echilibru între ceea ce înseamnă să fii femeie acasă și să fii femeie la serviciu. Femeile pot să reușească într-o lume a bărbaților!

De asemenea, este nevoie de femei în forțele de ordine publică, fiindcă rezonează mai bine cu o altă femeie. Îmi amintesc că în starea de urgență am avut o misiune care implica un conflict în familie. Când am ajuns acolo, femeile au venit la mine să îmi spună ce se întâmplă, mi-au cerut ajutorul, m-au rugat să aplanez conflictul”, a povestit Mihaela Pop.

Pentru Mihaela a contat foarte mult susținerea din partea colegilor, dar a fost, deopotrivă la fel de importantă și susținerea din partea familiei.

„Având în vedere că am un soț și doi copii, fără susținerea lor nu doar munca în jandarmerie, ci cred că nimic în viață nu aș fi putut atinge. Sunt puternică cu ajutorul susținerii și înțelegerii lor”, a mărturisit Mihaela.

Mesaj pentru cei care vor o carieră militară

În încheiere, ofițerul Mihaela Pop a dorit să transmită un mesaj tinerilor și tinerelor deopotrivă, care se gândesc să urmeze o carieră militară.

„Eu m-am ghidat în viață după un motto: Nimic nu este imposibil pentru cei care încearcă (Alexandru Macedon) și vreau să le transmit tinerilor acest lucru. Dacă au vise și își doresc cu adevărat, să încerce, pentru că nu se știe niciodată. Haina militară este ceva foarte frumos. Uniforma și activitățile militare impun disciplină și respect, ceea ce poate îți oferă un statut în societate. Eu sunt atât de mândră când îmbrac haina militară! Ies pe stradă și când cineva se uită la mine, am impresia că sunt privită cu alți ochi decât aș fi fost privită dacă eram, poate, înbrăcată cu haine scumpe, de firmă”, mărturisește Mihaela.

  coral