Acest aliment se numara printre cele mai toxice din lume, unii considerandu-l chiar cel mai daunator. Cu toate acestea, in Romania este vazut ca fiind o delicatesa si multa lume in consuma in noaptea de Revelion. Specialistii trag un semnal de alarma pentru toti cei care consuma somon in mod frecvent!

Este unul dintre cele mai toxice alimente din lume, dar multi romani il pun pe masa de Revelion

Somonul crescut in conditii artificiale este considerat de unii ca fiind cel mai toxic aliment din lume. El este lipsit de beneficii pentru sanatatea organismului si chiar poate dauna destul de mult daca este consumat in mod frecvent. Mai multe cercetari efectuate de-a lungul timpului au constatat ca muschiul somonului de crescatorie se deosebeste de cel al somonului salbatic in ceea ce priveste compozitia sa nutritiva.

Ziaristii francezi Nicolas Daniel si Louis de Barbeyrak au studiat timp de cateva luni ce presupune din interior industria pescuitului. Acestia au facut drumuri in Norvegia, Vietnam, Suedia si Danemarca, dupa care au dezvaluit adevarul pe care incearca sa il ascunda industria pescuitului.

In zonele rurale din vestul Norvegiei, acolo unde exista mai multe ferme piscicole angajate in cresterea artificiala a somonului, jurnalistii l-au intalnit pe norvegianul Kurt Oddekalvom, activist, ecologist si fondator al Societatii Norvegiene pentru Ocrotirea Naturii.

„In Norvegia, situatia privind cultivarea pestelui este catastrofala. La o ferma atat de mica creste un numar atat de mare de peste, 2 milioane de unitati de somon.

Pestele se imbolnaveste, e vorba de aproape o pandemie: necroza pancreatica si anemia infectioasa a somonului a capturat toata Norvegia. Ei insisi trebuie sa poarte masti si costume de protectie, ca sa nu fie afectati de substantele chimice destinate curatarii rezervoarelor de apa de paraziti. Astfel, somonul se imbiba cu aceste produse chimice, ceea ce ar putea ameninta sanatatea consumatorului.

Somonul norvegian este cel mai toxic aliment din lume, si asta in conditiile in care industria pescuitului ocupa al doilea loc dupa venituri in Norvegia”, spune Kurt.

Specialistii sustin ca acest aliment ar trebui evitat si ca pentru masa de Revelion se pot gasi alte sortimente de peste, mult mai sanatoase. Apelati la peste romanesc precum crapul sau pastravul.

coral