Zi teribil de dificilă, cea de duminică, 6 decembrie, pentru un cetăţean din Cămăraşu, în vârstă de 35 de ani, Ioan Orban! Acesta a fost, efectiv, distrus în bătaie de consătenii săi, „Memo” şi „Zorro” – al doilea proaspăt ieşit din puşcărie, după ce-a ispăşit mai bine de zece ani, pentru viol şi sechestrare de persoană! Scandalul a început după ce bietul Orban, aflat la o terasă în sat, i-a atras atenţia lui „Memo” să nu se mai uite urât la el. Însă acesta, drept răspuns, l-a chemat pe „Zorro” şi, împreună, l-au prins, mai târziu, la magazinul sătesc- şi i-au administrat bărbatului o bătaie soră cu moartea!

Ioan Orban este de profesie electrician, unul de elită, care a muncit ani de zile în străinătate – dar şi în ţară, unde a realizat lucrări importante, pe la diverse instituţii de stat. În dimineaţa zilei de luni, 7 decembrie, aflat într-un hal fără de hal, la I.M.L.Cluj, acesta mi-a relatat întreaga poveste, hotărât să meargă pînă în pânzele albe,  chitit cu orice preţ să le plătească făptaşilor pentru suferinţele îndurate în seara precedentă…

Mărturiseşte Orban: „Ieri, pe la amiază, în jurul orei 12.00 mă aflam la terasa magazinului sătesc şi am văzut cum un consătean, căruia i se zice „Memo”, se holba cu nesimţire la mine şi la prietenul cu care mă aflam la masă. Când i-am atras atenţia că privirea lui ne deranjează, acesta a mers pe marginea drumului şi a rupt o bâtă noduroasă, dintr-o „salcă” aflată acolo, şi s-a apropiat de noi, gata-gata să ne lovească. L-a chemat şi pe unu` „Zorro”, aflat la câţiva metri de el, un puşcăriaş proaspăt eliberat, care stătuse peste 10 ani la închisoare pentru viol şi sechestrare de persoane. I-a oprit pe cei doi, dl. Ionică, patronul magazinului, altfel aceştia ne atacau chiar atunci, fără nicio reţinere”.

Ioan Orban arată că, în continuare, a luat-o spre un teren al comunei, unde se aflau nişte sălcii, deoarce un sătean i-a spus că ar fi zărit nişte tăietori de lemne care ar fi trecut pe acolo, cu o căruţă plină cu lemne, tăiate ilegal din copacii respectivi. Însă informaţia s-a dovedit până la urmă a fi falsă, aşa că s-a îndreptat din nou spre magazin, ca să cumpere o sticlă de suc pentru tatăl său şi o potcoavă, ca să-şi potcovească armăsarul. 

Adaugă Orban: „Întorcându-mă pe uliţele satului, i-am văzut pe „Zorro”  şi „Memo”, discutând cu alţi inşi, moment în care m-au văzut şi ei. Şi m-am trezit cu ei în faţa mea. Atunci am rupt un lemn dintr-un gard şi, cu el în mână, le-am spus să nu se apropie şi să mă lase-n pace. Însă m-au înconjurat, zicându-mi tot timpul că mă omoară – şi unul dintre ei m-a atacat pe la spate. M-au pus la pământ, din câţiva pumi. Apoi au urmat lovituri, numeroase, date cu piciorul, la care eu mi-am pierdut, rapid, cunoştinţa.  Într-un târziu nea Ionică – patronul magazinului – a văzut scena şi a intervenit, oprindu-i până la urmă pe cei doi… Iar eu am sunat la 112, astfel că în scurt timp a sosit la faţa locului un echipaj SMURD, care m-a consultat, chiar acolo, la faţa locului”.  

Orban recunoaşte că, fiind în stare de şoc, în acele minute nu a simţit durerea şi a refuzat să fie adus la UPU Cluj-Napoca, semnând chiar o hârtie în acest sens. Însă, aflat deja acasă, pe când suferea în tăcere, au venit la el doi poliţişti, care l-au dus cu ei, la sediu, unde a şi făcut plângere penală pe numele celor doi agresori. Apoi, oamenii legii l-au adus, cu maşina lor la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială Cluj-Napoca, pentru îngrijiri medicale şi apoi, cu Ordonanţă, la I.M.L., unde a fost consultat de către medicul de gardă.

Acum, Orban – în aşteptarea unui nou consult – susţine, sus şi tare, că nu e dispus să-i ierte pe cei doi, mai ales dintr-un motiv foarte serios: „Când am lucrat în Occident, am venit acasă, în mod special – în trei patru rânduri – cu avionul, doar ca să-mi fac lucrarea la dinţi, foarte scumpă, pe care idivizii ăştia mi-au făcut-o praf din câţiva pumni. Plus că nu doresc să repete şi cu alţii ce au făcut cu mine, aşa că ei trebuie opriţi, cu orice preţ. Pretenţii materiale nu văd ce aş putea avea, fiindcă bănuiesc faptul că au doar hainele pe ei, dar, în schimb, sper să-i văd cât mai repede acolo unde le e locul, la puşcărie”!  Curând, Oros este poftit în cabinetul de consultaţii, unde şade preţ de câteva minute. Se întoarce cu mâinile goale, fără certificat medico-legal.

Şi explică, înainte de a părăsi instituţia medicală clujeană: „Pentru că am fost adus cu Ordonanţă aseară, certificatul emis de I.M.L. Cluj va merge direct la Poliţie şi la Parchet, nu trebuie să-l mai duc eu! Deci sper că legea îmi va face şi mie, până la urmă, dreptate!”

coral