Clujeanul, în vârstă de 37 de ani, păşeşte în sala de aşteptare a I.M.L.Cluj, pentru a fi consultat de către medicii legişti. Îmi arată palmele – bine crestate şi apoi cusute, de către medici, cu copci – şi se arată dispus să-mi relateze coşmarul prin care a trecut vineri, în plină zi, pe strada Bucegi nr. 5, chiar în spatele magazinului McDonald`s din cartierul Mănăştur. A fost atacat de un tânăr – aparent drogat – iar pretextul tentativei de jaf a fost o datorie pe care victima nu o avea faţă de acesta, ba, mai mult nici nu-l întâlnise vreodată!

Rănitul este de profesie inginer şi mă roagă, pentru început, să nu-i fac publică identitatea. Apoi, după ce-i promit acest lucru, trece la povestirea evenimentului, de la finele săptămânii trecute, de pe urma căruia a fost cât pe ce să-şi piardă, efectiv, viaţa.

Explică bărbatul: „Vineri, pe la 11.30 mă aflam pe strada Bucegi din Mănăştur, când m-am trezit abordat de un tânăr, scund de înălţime, în vârstă de circa 19 ani. Avea privirile tulburate – probabil de la substanţele îngurgitate – şi vorbea încet, tărăgănat, ca un ecou. „Stai un pic, stai un pic” – îmi tot zicea şi-mi cerea nişte bani pe care, chipurile, i-aş datora unei cunoştinţe de-a sa, el fiind îndrituit de acesta să mi-i încaseze! Nu m-am oprit din mers, şi l-am depăşit – însă el nu s-a lăsat şi a pornit după mine, în fugă, în mână cu un cuţit mare de vânătoare, cu o lamă de peste 20 de centimetri.

Văzând acest lucru, m-am refugiat degrabă într-un aprozar din vecini şi i-am cerut ajutor vânzătorului aflat la tejghea. Acesta, speriat, ne-a rugat să ieşim repede din magazin, la care m-am executat – însă cu urmăritorul după mine. În primele momente am reuşit să-i ţin, cât de cât, braţul de sub geacă, cel cu care ţinea cuţitul, însă acest lucru a fost posibil doar până ce am făcut câţiva metri pe stradă. Ajunşi acolo, omul s-a smucit şi, având brusc libertate de mişcare, a încercat să-mi aplice, cu arma, o tăietură, pe orizontală, cu intenţia vădită de a-mi spinteca abdomentul.

Norocul meu a fost că am reuşit să parez lovitura, cu mâinile goale, iar sângele nu a întârziat să ţâşnească, în valuri, din palmele secţionate – lipsindu-i lamei cuţitului doar câţiva centimentri ca să-mi atingă venele de la ambele mâini! Aşa că eu consider, acum, când mă gândesc la tot ce s-a întâmplat, că a fost un adevărat dar de la Dumnezeu faptul că nu mi  le-a nimerit, altiminteri astăzi aş fi fost mort!” Mai departe, o farmacistă din vecini, care a văzut întreaga scenă a sunat la numărul de urgenţă 112, astfel că, rapid, la faţa locului au sosit o ambulanţă şi un echipaj de poliţie. Victima a fost dusă, de urgenţă, la U.P.U.Cluj-Napoca, unde medicii i-au acordat primul ajutor.

Adaugă bărbatul, în continuare, teribil de intrigat: „Ce m-a şocat, de asemenea – şi mi-a întărit convingerea că am avut de-a face cu un drogat, aflat în sevraj – a fost faptul că acestuia nu i-a păsat de puzderia de camere de supraveghere din zonă şi a acţionat la „rupere”, fără să-i pese de consecinţe.” Curând, inginerul este poftit în cabinetul de consultaţii şi se întoarce, după aproximativ zece minute, cu un certificat în care medicii i-au recomandat câteva zile de îngrijiri…

Şi, pregătindu-se de plecare, acesta adaugă – secătuit de energie – însă la fel de hotărât, ca şi la început: „De aici mă deplasez direct la Secţia 4 de Poliţie, ca să predau o copie a certificatului medico-legal şi să întocmesc plângerea penală pe numele individului. Nu de alta, dar sunt sigur că un tânăr ca el, cu creierul prăjit de droguri, nu se va opri în niciun caz la mine – aşa că e cazul să-l opresc şi să-l bag în puşcărie, până nu ucide cu adevărat pe cineva! Din păcate, după această înjunghiere n-o să mai pot munci o vreme, fiindcă mâinile mi-s inerte. Nu pot nicicum să le folosesc, cel puţin pentru o vreme! Şi, încă un ghinion uriaş mi-a adus acest incident: e limpede că nici la cine ştie ce despăgubiri nu mă pot aştepta de la el, deşi după îmbrăcăminte nu părea a fi boschetar!”

coral