Doi băieți, de cincisprezece ani și o fată de treisprezece au fost bătuți, cu cruzime – pe 27 decembrie, la VIVO-Florești – de un individ indignat pentru că cineva din grupul de copii aruncase o petardă pe gazonul din fața magazinelor! O zi mai târziu, în Luna de jos, comuna Dăbâca,  un bărbat din sat bătea – distrugându-i mașina și spărgându-i totodată ceasul și ochelarii – pe un tânăr dintr-un grup de petrecăreți, după ce un comesean aruncase, pe uliță, un artificiu tip bombă. 

Autorul bătăii de la VIVO!-Florești, un individ de 28 de ani!

În dimineața zilei de luni, 28 decembrie, sala de așteptarea a I.M.L. Cluj era atât de plină de pacienți, încât personalul instituției abia prididea să-i trieze, pentru ca să poată fi respectată distanțarea socială iar legiștii să-și facă treaba. La un moment dat și-a făcut aparția un bărbat, însoțit de o adolescentă – despre care am aflat, repede, că e fiica lui în vârstă de 13 ani, despre care acesta mi-a mărturisit că avusese în ziua precedentă un incident violent cu un bărbat, la VIVO!-Florești. Omul mă cunoștea și mi-a tăiat din start avântul de documentare spunându-mi că a oferit deja, unei publicații concurente, cazul referitor la agresarea fiicei sale.

Cu o notă de mâhnire mi-am cenzurat imediat simțurile, reprimându-mi din momentul următor toate amănuntele cazului, ce se povesteau, pe larg, în proximitatea mea. Cu toate acestea, am reținut că adolescenta se afla cu niște prieteni, în picioare, la o masă din fața magazinelor și cineva din grupul său a aruncat o petardă aprinsă pe gazon.

Fapt care l-ar fi deranjat la culme pe un bărbat, însoțit de o femeie – despre care tinerii au aflat mai târziu c-ar fi în vârstă de 28 de ani. Acesta s-a repezit la tineri și a luat la bătaie doi băieți din grup – pentru că tinerii nu au vrut să părăsească zona, așa cum le ordonase respectivul… Iar fetița a încasat, la rândul ei, pumni serioși în spate deoarece a avut ideea neinspirată să-l urmărească pe agresor și să fotografieze tăblița de înmatriculare  a mașinii cu care acesta încerca să părăsească locul faptei. Cam atât reținusem din discuția ce avusese loc în acea zi la I.M.L. deloc interesantă pentru subsemnatul în ideea că subiectul nu-mi aparținea și fusese oferit unei alte publicații…

A doua zi, marți, 29 decembrie, la I.M.L.Cluj și-au făcut apariția și cei doi băieți agresați – însă ceva mai ușor decât fata – însoțiți de părintele unuia dintre ei. Volubili, mi-au relatat la rândul lor, cu lux de amănunte, ce se întâmplase în urmă cu două zile, reieșind că bărbatul de 28 de ani i-a plesnit cu prea puțin talent pugilistic, mai mult ca să se dea mare în fața femeii din compania sa.

“M-a lovit ca un fătălău și eu, după cinci ani în care am practicat sporturi de contact puteam să-l fac praf dacă doream, dar l-am lăsat să mă lovească mai departe” – mărturisește unul dintre adolescenți. Vorbele sale au fost repede aprobate de către tatăl său – care precis știa de ce este capabil fiul – reiterându-și sfatul ca, în astfel de situații, să prefere să încaseze decât să riposteze… Cu toate acestea, cei doi tineri au obținut câte un certificat medico-legal, în care li s-au recomandat câte trei zile de îngrijiri, semn că loviturile recepționate de către aceștia au fost, totuși, destul de consistente. Și, la final, tot tatăl băiatului a fost cel care a tras concluziile:

“N-am fi vrut să facem plângere pe numele bătăușului, dar vom merge pe mâna familiei fetiței – și dacă aceasta ne va solicita să intrăm în proces, contra acestui individ, o vom face! Oricum, vom studia cu atenție caseta de înregistrare a incidentului și vom decide  după aceea ce va urma”… 

P.S. Am așteptat până miercuri, 30 decembrie ca să citesc în publicația concurentă articolul promis acesteia de către tatăl fetei. Însă, din motive necunoscute mie, materialul nu a apărut, așa că am considerat un lucru normal să prezint eu cazul, chiar dacă doar reprodus din memorie și nu din însemnări. Asta, deoarece între timp a apărut o nouă întâmplare cu violență, provocată de data aceasta de un dispozitiv de artificii, tip bombă, detonat într-o comună de lângă Cluj – și e absolut normal ca ambele povestiri să fie prezentate cititorului.

“Un cunoscut a aruncat artficiul-bombă, însă bătaia am încasat-o eu”

Marți, 29 decembrie, chiar înainte de ora încheierii programului instituției medicale, la I.M.L. Cluj își face apariția un tânăr în vârstă de 23 de ani, aflat într-o stare de agitație maximă! Mărturisește – având urme de julituri pe față, lăsate de un corp contondent – că în urmă cu o zi a fost bătut-măr și s-a trezit cu mașina distrusă, ochelarii țăndări și ceasul, așișderea – tocmai în localitatea Luna de Jos, comuna Dăbâca, unde fusese la colindat la viitorii socri! Explică acesta, în continuare, cum s-a desfășurat întreaga tărășenie:

“Tocmai ieșeam din gospodărie, după ce cu minute înainte cineva din anturajul noastru aruncase pe drum, din amuzament, un artificiu – tip bombă. Nu era târziu, era abia ora cinci după-amiază, abia se înnoptase. Și, liniștit și fără griji m-am urcat în mașină, ca să mă întorc la Cluj. Însă n-am pornit bine, că un bărbat mi-a și barat drumul. Era un sătean din vecini, deranjat se pare de artificiul care fusese lansat de către cel din cercul nostru. 

Brusc, acesta mi-a deschis ușa, cu gând să mă scoată afară din mașină. Până la urmă a reușit să facă acest lucru și, după ce m-a scos din ea, m-a pocnit serios. În timp ce mă lovea îmi trăsese și  geaca peste cap, tăindu-mi fața cu fermoarul ei, în câteva locuri. Totul, în ciuda faptului că-i spuneam, insistent, că nu eu am aruncat dispozitivul. El repeta, mașinal, că eu sunt autorul și nu lăsa dintr-a lui, spunea că deține și filmări cu mine. Din fericire, au intervenit între noi doi băieți din grup, care l-au îndepărtat cumva pe individ, așa că nici eu n-am apucat să reacționez, cum, recunosc, intenționam s-o fac. Apoi, imediat după incident, cineva a chemat poliția. Insul apucase, totuși, să mă lovească bine, distrugându-mi ceasul, ochelarii și deteriorând carcasa mașinii – în care dăduse cu pumnii și picioarele atunci când încerca să mă oprească”.

Nu apucă să-și încheie fraza și un medic se apropie de el, solicitându-i un lucru important: pentru că în cabinet se aflau, de ceva vreme, două minore, însoțite de poliție, într-un caz extrem de laborios și delicat, este rugat să aibă amabilitatea să revină a doua zi, la prima oră – de data aceea fără să mai stea la rând. Omul înțelege perfect situația și se resemnează, promițând că, negreșit, se va întoarce a doua zi pentru  consult. Apoi, scuzându-se că lasă neterminată discuția cu mine, se justifică spunându-mi că are o mulțime de lucruri care au rămas restante după stupida întâmplare din ajun. Și, după ce salută grăbit, urcă în fugă scările care-l duc de la subsol spre suprafață – unde se află ieșirea…

 

 

    

  coral