Adrian Cristian Hoka, un tânăr rrom din Turda a avut parte, sâmbăta trecută, de o întâmplare pe care n-o va uita curând: întorcându-se, noaptea, de la o rudenie din localitatea Viișoara, i-a părut suspect unui taximetrist din Câmpia Turzii, care i-a refuzat comanda de a-l duce acasă. Insistențele sale, dublate de lovituri aplicate caroseriei autoturismului, au avut darul să-l înfurie pe taximetrist, acesta cerând ajutorul poliției.

Iar povestea a căpătat amploare după ce tânărul a intrat în conflict și cu oamenii legii: pentru că a fost prea vehement verbal, aceștia l-au trântit cu capul de o bordură pentru a-l încătușa, după care l-au și amendat pe cinste!    

Marți, 20 octombrie, tânărul turdean este însoțit de mama sa la I.M.L. Cluj, care se plimbă de colo-colo prin sala de așteptare, în timp ce el așteaptă, pleoștit, să fie poftit în cabinetul de consultații. Are o rană pronunțată la arcada stângă și când este întrebat de către subsemnatul ce-a pățit, chipul i se luminează, plin de speranță.

Mărturisește, deschis, sub privirile ocrotitoare ale mamei sale: „Sâmbătă seară, după ora nouă, mă întorceam spre casă de la o mătușă din Viișoara, împreună cu vărul meu. Și, ajunși la podul de la Câmpia Turzii, am vrut să luăm un taximetru, care să ne ducă până acasă, la Turda. Dar taximetristul a refuzat să ne ducă, probabil pentru că urăște romii. Ne-a zis că-i șmecher și nu-i obligat să ia comanda, la care eu am insistat și l-am întrebat de ce s-a făcut taximetrist.

Atunci el și-a chemat un coleg și, împreună, au apelat poliția. Iar când au venit polițiștii la fața locului, aceștia, fără să se legitimeze, m-au pus imediat la pământ – deși nu l-am amenințat sau lovit pe taximetrist. Atât de tare m-au bruscat încât, în cădere, am dat cu fruntea de o bordură. După aceea mi-au pus cătușele și m-au băgat în mașină, ducându-mă la secție. Nu m-au înștiințat de vreo amendă, doar au tot scris ceva pe o hârtie. Și după o oră și jumătate, cât am stat acolo, mi-au dat drumul”…

Intervine în discuție Susana, mama tânărului, teribil de surescitată la rândul său: „A ajuns acasă, bietul de el, într-un hal fără de hal, după care ne-am prezentat la sediul Poliției din Turda. Acolo tare s-au mirat și polițiștii, chemând imediat criminalistica. I-au făcut poze, băiatul a dat o declarație și, imediat după aceea ne-am dus la spital, unde medicii i-au cusut rana cu două copci și ne-au sfătuit – ca și polițiștii din Turda, dealtfel – să venim la I.M.L. Cluj. Ceea ce am și făcut, acuma. Însă, vorbind de polițiștii din Câmpia Turzii, sunt foarte indignată fiindcă aceștia nici măcar nu s-au prezentat înainte de a-l bate pe băiat, uitând că ei trebuie să protejeze cetățeanul, nu să-l dea cu capul de bordură, făcându-l “cioroi” și-n toate felurile!”

Nu-și termină bine fraza că Adrian Hoka este poftit în cabinetul de consultații. Se întoarce, rapid, după doar cinci minute, cu un certificat în care medicii i-au recomandat două zile de îngrijiri medicale.  La final, înainte de a părăsi instituția medicală, împreună cu fiul său, tot femeia este cea care concluzionează, astfel: “Abia astăzi am putut veni la I.M.L., după ce mi-am rezolvat o zi liberă de la muncă. Dar ar fi trebuit să vedeți chiar atunci, sâmbătă noaptea, cum, după bătaia încasată de la polițiști se vedea urma pumnilor acestora, pe capul băiatului, pe langă rana de la frunte. Pur și simplu am fost îngrozită când am văzut cum l-au bătut, ca pe-un animal, atât de tare încât, timp de două zile, nici nu s-a putut ridica din pat”!

Punctul  de vedere al I.P.J.Cluj:

“La data de 17 octombrie a.c., în jurul orei 21.00, poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Câmpia Turzii – Secţia 4 Poliţie Rurală au fost sesizaţi despre desfăşurarea unei stări conflictuale în localitatea Viişoara. La faţa locului se aflau mai multe persoane, printre care un bărbat care efectua servicii în regim de taximetrie şi un tânăr.
Din primele verificari, a rezultat faptul că în urma unor discutii contradictorii dintre cei doi, tânărul i-ar fi adresat injurii şoferului, acesta lovind totodată cu pumnii componente ale autoturismului.

La solicitarea poliţiştilor, acesta a refuzat oferirea informaţiilor pentru stabilirea identităţii, manifestând un comportament agresiv din punct de vedere verbal faţă de aceştia. De asemenea, ar fi refuzat încetarea manifestării violente, fiind necesară imobilizarea şi conducerea acestuia la sediul Poliţiei municipiui Câmpia Turzii. În urma stabilirii identităţii, tânărul de 25 de ani, din municipiul Turda a fost sancţionat contravenţional conform Legii 61/1991, cu amendă în valoare de 2.000 de lei. La sediul poliţiei s-a deplasat şi conducătorul autoturismului, care a formulat o plângere penală privind infracţiunea de distrugere.

După luarea măsurilor legale, tânărul de 25 de ani a părăsit sediul instituţiei, deplasându-se în municipiul Turda, unde a sesizat Poliţia municipiului despre faptul că ar fi fost agresat fizic de către politişti. Aspectele sesizate de acesta se află în atenţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă.”

Sorin Grecu