Vasile Berchi e un cioban care îngrijește de vreo cincisprezece ani turmele sătenilor din localitatea clujeană Dezmir, comuna Apahida. Luni, 2 noiembrie, bărbatul a fost adus de ginerele său la I.M.L. Cluj, într-un hal fără de hal, cu capul spart și urme de lovituri pe trup.Toate de la stăpânii unui cățel din sat – pe care câinii săi l-au ucis, după ce acesta, lăsat nesupravegheat, scăpase într-un lan de pormb aflat în vecinătatea turmei. Ciobanul mărturisește că cei doi, tată și fiu, l-au distrus în bătaie sub amenințarea unui pistol, pe care i l-au ținut la tâmplă, amenințând că-l ucid și apoi îl îngroapă chiar acolo, pe câmp!

Aflat într-o stare jalnică, bărbatul în vârstă de 54 de ani se mobilizează destul de serios, pentru ca – la îndemnul ginerelui său – să-mi relateze împrejurările în care s-a ales cu atâtea lovituri!

Așa că-și începe, curând, cu glas stins, mărturia: “Sâmbătă, 31 octombrie, seara, mă aflam cu turma pe lângă niște case din Dezmir și numa` am văzut cum câinii mei, mari – care, atenție, cu oamenii sunt foarte blânzi – o iau brusc la fugă și intră înr-un lan de porumb, aflat la vreo sută de metri de noi… Au omorât, fără ca eu să pot interveni în vreun fel, un cățel, mic și negru, al unei familii din sat, care nu știu cum scăpase din curtea lor. Iar după vreo trei ore m-am trezit cu doi bărbați, tată și fiu, care au năvălit peste mine, înarmați – unul cu o bâtă și celălalt cu un pistol.”  

Ciobanul relatează în continuare cum, turbați de furie, cei doi au început să-l toace, mărunt: “M-au pus jos, dintr-o lovitură de bătă, după care tatăl a continuat să mă lovească, mai mult în cap, în timp ce fiul îmi ținea pistolul la tâmplă. Îmi spuneau că aici îmi voi găsi sfârșitul iar ei mă vor îngropa chiar acolo, în plin câmp. Degeaba le strigam, disperat, că nu am putut face nimic, fiindcă totul s-a petrecut prea repede.

Ei continuau, cu sadism și sânge rece, să mă bată! Apoi, după ce s-au plictisit, m-au lăsat acolo, prăbușit în noroi, plin de sânge!”

Vasile Berchi povestește că, în continuare, a sunat la numărul de urgență 112, astfel că, la fața locului, a sosit degrabă poliția și apoi o ambulanță. A ajuns în câteva minute la U.P.U.Cluj-Napoca, unde medicii i-au acordat primul ajutor și l-au îndemnat – ca și polițiștii, de altfel – să se prezinte la I.M.L.

“Acuma, după ce-mi scot certificat medico-legal, o să fac plângere împotriva lor – asta pentru că, repet, nu am nicio vină. Ei trebuiau să aibă grijă de cățel, să nu-l lase să evadeze din curtea lor, iar dacă aveau vreo cerere de despăgubire, sau ceva, să se adreseze patronului meu! Plus că terenul unde s-a petrecut evenimentul era terenul nostru…”

Curând, bărbatul este poftit în cabinetul de consultații. Zăbovește minute lungi, după care se întoarce cu un certificat, în care medicii i-au recomandat între 7 și 8 zile de îngrijiri. Se vede că, în ciuda violenței loviturilor, țeasta ciobanului a fost îndeajuns de solidă pentru a nu se produce vreo fractură craniană! Și, înainte de a pleca, ciobanul adaugă: “Nu le știu numele celor doi indivizi, am aflat doar că s-au mutat în Dezmir în urmă cu vreo patru-cinci ani. Dar fiți sigur, nu-i las așa ușor, mai ales după loviturile încasate în cap – și, mai ales, amenințarea cu pistolul – pe care am fost nevoit să le suport!”

 

coral