Dl. Marian e un întreprinzător în construcţii, originar din Constanţa şi stabilit în comuna clujeană Floreşti, de unde execută, pe raza judeţului, lucrări. Însă, între timp, şi-a găsit o casă de vis – pentru sine şi familie – în comuna mureşeană Miheşu de Câmpie, de unde speră să-şi coordoneze munca. Se vede, însă, dorinţei sale i se opune un “jupân” local, om înrobit de alcool, căruia nu-i plac ”viniturile”. Acesta, văzându-l pe Marian l-a  rupt în bătaie, chiar în staţia de autobuz, sub ochii  soţiei şi copilului, aflat alături de ei!   

Bărbatul, în vârstă de 37 de ani, îşi ascunde cu greu deziluzia de pe chip, în sala de aşteptare a I.M.L.Cluj. Aşteaptă, cu capul sprijinit în mâini, să fie poftit în cabinetul de consultaţii al instituţiei. Între timp, intrăm în dialog şi omul, de loc din Constanţa, volubil şi dispus la vorbă, asemeni majorităţii “regăţenilor”, acceptă fără probleme să se confeseze. Începe acesta: ”M-am stabilit în Ardeal prin căsătorie, iar soţia mea provine tocmai din localitatea mureşeană unde am avut probleme duminică, Miheşu de Câmpie.

De câţiva ani, mi-am deschis o firmă de finisaje a locuinţelor şi m-am mutat în comuna Floreşti, de unde mă deplasez aproape zilnic la lucrări – în general în municipiul Cluj-Napoca sau pe raza judeţului Cluj. Dar am şi angajaţi, pe care-i coordonez prin telefon. Şi, de câţiva ani, ne-am găsit o casă, în localitatea de baştină a soţiei, unde copilul meu deja frecventează şcoala şi ne simţim ca-n paradis. Însă, toată această vrajă ne-a fost spulberată, brutal, duminică, 18 aprilie, de un sătean, chiar în timp ce mă aflam cu soţia şi copilul, în staţia din comună, aşteptând autobuzul ca să ne întoarcem la Cluj-Napoca”!  

Dl. Marian povesteşte mai departe cum acest localnic, Achim pre numele său, un bărbat mai tânăr decât el cu câţiva ani, aflat în propriul automobil, l-a văzut şi a oprit, brusc, lângă ei. Apoi, turbat de furie, a început să-i arunce cuvinte injurioase… “Îmi tot spunea cum de îndrăznesc să mă cred “sculă”, doar pentru că am venit din Constanţa şi, în acelaşi timp, a început să mă ameninţe. Apoi, fulgerător, a coborât din automobil şi m-a luat la bătaie, numai cu pumni în gură şi picioare în spate! Vă închipuiţi, la ce spectacol asistau soţia şi copilul – cu gura căscată, fiindcă nu le venea să creadă că se poate întâmpla aşa ceva, ziua în amiaza mare, în public, în centrul comunei!

După care, la fel de rapid cum a coborât, a urcat înapoi în maşină şi mi-a promis că, până vine în staţie cursa mea spre Cluj, se întoarce să-mi administreze şi a doua repriză de bătaie, doar să-şi parcheze, acasă, maşina” – explică maideparte victima. Arată, în continuare, că rapid, a pus mâna pe telefon şi a sunat la numărul de urgenţă 112, astfel că, după circa două minute, la faţa locului şi-a făcut apariţia un echipaj de poliţie. Taman la timp, fiindcă în acelaşi moment ajunsese la el şi bătăuşul, vioi şi dornic de acţiune. Adaugă constructorul: “N-a apucat să mă bată din nou. Poliţiştii s-au ocupat şi l-au legitimat, iar pe mine – pentru că între timp venise autobuzul – m-au îndemnat să urc şi, imediat ce ajung la Cluj-Napoca, să mă prezint I.M.L., pentru certificat. Apoi să mă întorc, de urgenţă, în judeţul  Mureş, la secţia de poliţie din localitatea Zau de Câmpie, unde să întocmesc plângere pe numele agresorului.”

Nu-şi termină vorba şi tânărul este poftit în cabinetul de consultaţii. Se întoarce, după câteva minute, cu un certificat în care legiştii i-au recomandat o săptămână de îngrijiri medicale dar şi cu indicaţia să-şi facă un examen la computerul tomograf, pentru loviturile încasate în zona capului. La final, politicos, omul îşi ia rămas bun de la subsemnatul si părăseşte, în grabă, clădirea I.M.L. Cluj.    

coral