Luni, 1 martie, bărbatul până-n cincizeci de ani aşteaptă, în faţa cabinetului de consultaţii al I.M.L. Cluj, însoţit de un domn cam de aceeaşi vârstă. Are mâna dreaptă înfăşurată într-un bandaj masiv şi se sfieşte să-mi relateze împrejurările care l-au determinat să se prezinte  la I.M.L. „Nu mă simt prea bine, plus că e o situaţie jenantă, cea în care am fost pus, dar dacă doriţi amănunte adresaţi-vă viceprimarului comunei Cojocna, poliţiei sau pompierilor, care au fost prezenţi la faţa locului” – se limitează acesta să-mi spună.

Îi mulţumesc pentru amabilitate şi, curios peste măsură, apelez imediat pe numărul fix al Primăriei Cojocna. Îmi răspunde chiar d-na viceprimar al comunei, Ana Marcu. Aceasta îmi relatează, cu amabilitate, întreaga tărăşenie – sau mai bine zis ce a trăit duminică pe unul din dealurile împrejmuitoare comunei:

„Ieri după-amiază, pe vântul acela năprasnic, am fost anunţată de către pompierii sosiţi de la Cluj-Napoca, să vin cu cât mai mulţi oameni din sat, în locul numit Vramaşnitău, situat mai sus de Morişti, către Boju (n.n. – aproape de locul unde, în 2004, a avut loc tragedia elicopterului SMURD, prăbuşit în zonă şi soldată cu cinci morţi) fiindcă cineva a aprins miriştea şi focul înaintează periculos spre gospodăriile şi casele unor oameni.  Aşa că am pornit degrabă, însoţită de câţiva săteni şi, împreună cu pompierii militari am reuşit să izolăm focul şi să salvăm gospodăriile, ameninţate de neglijenţa săteanului.”

Însă – arată domnia sa – acolo a avut loc şi un conflict, violent, între cel ce pusese focul şi vecinul său, cel care ar fi suferit primul dacă incendiul lua amploare. Explică aceasta, succint:

„ Din fericire, conflictul a fost repede aplanat de către poliţie. De asemnea, la faţa locului a sosit şi ambulanţa, pentru bărbatul rănit cu această ocazie, iar agresorul a fost reţinut de către poliţie.  Nu mă îndoiesc de faptul că oamenii legii vor soluţiona, curând, cazul. Mai multe nu mă întrebaţi, că nu ştiu”- a adăugat d-na viceprimar. Între timp, victima este poftită în cabinet, fiind  consultată minute prelungi de către legişti, semn că bătaia încasată de aceasta nu a fost deloc o bagatelă. De altfel, din surse apropiate anchetei, am aflat ulterior că vecinul „tulburat” folosise o greblă pe post de armă de atac şi-l pocnise cu ea, serios, pe bărbat – iar mâna bandajată a acestuia era doar partea vizibilă a „aisbergului”, omul având urme de agresiune pe tot corpul. Şi, după consult, victima, consecventă deciziei sale de a nu vorbi despre incident, a părăsit în tăcere şi grabă instituţia medicală clujeană… 

„La data de 28 februarie a.c., în jurul orei 13.30, poliţiştii din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Apahida au fost sesizaţi cu privire la un incendiu de vegetaţie produs pe raza localităţii Cojocna. La faţa locului, a fost identificat un bărbat de 52 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, care a relatat poliţiştilor faptul că, după sesizarea prin SNUAU 112, bănuind un bărbat de 39 de ani, din comuna Cojocna, ca fiind cel care a provocat incendiul, s-a deplasat la domiciul acestuia. În urma unor discuţii în contradictoriu, bărbatul de 39 de ani l-ar fi lovit cu un obiect dur, ulterior distrugându-i parbrizul autoturismului. Bărbatul de 52 de ani a fost informat cu privire la drepturile sale, respectiv dreptul de a formula plângere prealabilă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi distrugere, dar şi de termenul legal prevăzut de lege pentru a formula o astfel de plângere”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

coral