Incident violent, duminică, 21 martie în localitatea clujeană Vultureni: doi frați, membri ai unui cult neoprotestant, în vârstă de 16 și 17 ani, au fost bătuți, după un meci de fotbal, de trei băieți mai mari decât ei. Iar motivul agresiunii a fost halucinant, și anume invenția unui copil de 10 ani, cum că frații i-ar fi înjurat, fapt luat în serios de băieții mai mari, care i-au urmărit și apoi  i-au tăbăcit serios!  

Cei doi frați, în vârstă de 16 și 17 ani, locuiesc în localitatea Deușu, comuna Chinteni, dar învață la licee bune din Cluj-Napoca. Aceștia, o dată cu depopularea satelor românești și neavând tovarăși de joacă în satul lor, și-au făcut un obicei din a juca fotbal, în fiecare duminică, la baza sportivă din localitatea Vultureni, situată la o distanță de două așezări de Deușu. Cei doi sunt amici, cu majoritatea partenerilor de fotbal, însă duminică, la meciul lor a nimerit un tânăr necunoscut, noul iubit al unei fete din Vultureni.

Acesta a fost și cel care a creat această situație, ajutat de alți doi “coechipieri”, dintre care un băiat-problemă, cu antecedente penale. Întreaga istorie mi-o devoalează, a doua zi după eveniment, mama băieților, prezentă, la I.M.L. Cluj, împreună cu aceștia: “Au fost, la meci, niște cuvinte strecurate de un copil de 10 ani, aflat pe margine, care le-ar fi spus celorlalți că băieții mei i-au înjurat. Un mare neadevăr, desigur, fiindcă băieții  mei nu înjură – și v-o spun asta, sigur! – fiindcă familia noastră e neoprotestantă… Ei, bine, după meci, când copiii mei au pornit să ia o mașină de ocazie, ca să se-ntoarcă acasă, băieții aceia – originari din Deușu și Vultureni – i-au urmărit, circa doi kilometri, până la șosea.

Eu îi dusesem, dimineața, la teren, dar am fost nevoită să mă întorc, fiindcă aveam niște probleme de rezolvat acasă, așa că erau nevoiți să ia o ocazie, ca să se-ntoarcă.” Intervine, în discuție, unul dintre băieții agresați, cel în vârstă de 16 ani, posesorul unei răni de toată frumusețea pe frunte:

“Ajunsesem la șosea și ne pregăteam să luăm o ocazie, când cei trei ne-au ajuns din urmă. Am fost atacați urât, cu pumnii și picioarele – iar mie, în plus, băiatul cel nou mi-a distrus și telefonul, probabil ca să nu pot anunța poliția. Am fost dat cu capul de ciment, iar fratele meu a încasat și el picioare și pumni, cu nemiluita…” Nerăbdătoare, mama băiatului vine cu precizări suplimentare:

“Norocul lor a fost cu o doamnă din vecini, care i-a salvat – și i-a adăpostit în curtea ei. Am sosit, degrabă, și aceasta mi-a spus că a văzut modul îngrozitor în care au fost bătuți băieții mei – și mai ales sălbăticia celui nou venit. Spun asta pentru că fiii mei aveau hematoame cât pumnul, în zona capului. Apoi i-am căutat pe agresori și am reușit să-i găsesc, pe toți trei. Se aflau, ascunși, la o familie din sat și făceau pe neștiutorii. I-am luat, la rând, la întrebări și l-am detectat repede pe bătăușul străin, după bâlbele și nesincronizările sale. Iar când și-a recunoscut fapta a spus doar atât:

“Am vrut să-mi apăr prietenii”. Și, în ciuda faptului că m-am străduit să-i aflu identitatea, n-am reușit acest lucru, a refuzat s-o facă. Până și familia fetei căreia îi face curte nu-i știa numele și mi-a spus că fiica lor și individul respectiv sunt împreună de o lună. Totuși, am aflat că e elev la Liceul Energetic din Cluj-Napoca, dar mai multe o să afle, desigur, poliția. Noi facem plângere pe numele celor trei – printre care, cum v-am mai spus, se mai află un băiat care a avut probleme cu legea, în ciuda faptului că are doar 19 ani. Și, încă ceva: telefonul fiului meu, cel distrus de băiatul necunoscut, era unul foarte scump! Se folosea de el, la școală, în cadrul cursurilor on-line. Acum, însă, pentru două săptămâni, ambii băieți ai mei nu vor fi capabili să participle la cursuri și, de asemenea, cel mic, sportiv de performanță, va fi incapabil să se antreneze… Și, când te gândești, totul a pornit de la elucubrațiile unui copil de 10 ani!”

Curând, cei doi minori sunt poftiți în cabinetul de consultații. Se întorc, fiecare, cu câte un certificat în care au primit zile de îngrijiri medicale, după cum urmează: cel de 16 ani, bătut mai serios, opt zile, iar cel de 17, patru. Apoi, toți trei își iau rămas bun, de la subsemnatul, și părăsesc instituția medicală clujeană…

 

  coral