Sergiu este un bărbat însurat, din Cluj-Napoca, în vârstă de 38 de ani, cu un copil de 12 ani și altul pe drum, ambii concepuți cu titulara. Anul trecut, acesta venise pentru prima oară la I.M.L. Cluj, bătut măr de amanta, mai tânără decât el cu 19 ani, o barmaniță care-l iubea nebunește. De altfel, apăruse atunci și ea acolo, șifonată, cu tăticul de mână, acuzându-l de aceeași faptă. Iată, însă, că joi 18 martie a.c., la I.M.L. a apărut din nou Sergiu, smotocit bine, de data asta pentru că tânăra iubită refuză să accepte spășirea lui și întoarcerea în sânul familiei, o dată cu nașterea celui de-al doilea copil! Citiți și cruciți-vă!

Îi ghicesc zâmbetul, amar, al lui Sergiu, din spatele măștii care maschează – dar nu îndeajuns – diverse julituri și zgârieturi proaspete.

Acesta îmi spune, direct, că a mai fost aici, la I.M.L. Cluj, anul trecut, deoarece încasase niște pumni de la Roxana, energica și pătimașa lui iubită, o barmaniță mai tânără decât el cu 19 ani.

Motivul, același cu cel pentru care s-a prezentat și acum, joi, 18 martie: a vrut să se-ntoarcă la soția sa, cu care are un copil de 12 ani și altul, pe cale de a se naște, iar amanta a avut o criză de nervi și l-a bumbăcit, bine de tot. Povestește Sergiu, privindu-mă în ochi, sigur pe efectul vorbelor sale, cu aerul că-mi face un cadou. Seamănă cu un scenarist care-i dezvăluie unui confrate resortul unui film despre care știe că va deveni unul de succes:

“Pe Roxana am cunoscut-o când era fată mare și eu am fost cel care a făcut-o femeie. A fost între noi o iubire ca-n basme, deși eram însurat și aveam un copil cu soția, astfel că, la șase luni după ce ne-am cuplat, mi-am părăsit domiciliul conjugal și m-am mutat cu ea în chirie, fără să ne pese de gura lumii… Însă, la scurt timp, au început între noi scandalurile, fiindcă Roxana începea să-mi facă scene teribile de gelozie, mai ales când mergeam la fosta locuință, ca să-mi văd copilul. De pe urma unei asemenea scene violente am și fost aici – cum v-am spus – în urmă cu șase luni, când Roxana aflase că soția mi-a rămas însărcinată, pentru a doua oară…

Însă, curând, ne-am împăcat și am continuat acest fel de viață – cu certuri violente și împăcări. Dar, totuși, ajuns, din când în când, la soție încercam să repar cu ea ce stricam cu Roxana! Iar, aseară, i-am comunicat Roxanei că, în sfârșit, am ales: mă întorc pentru totdeauna acasă – și-mi cresc în liniște copiii. Atunci, Roxana parcă a înnebunit și a sărit la mine, cu pumnii și ghearele. Am scăpat, cumva, prin fugă. Însă acum nu-mi doresc altceva decât să mă lase odată-n pace și să nu mă mai streseze cu amenințările că-și ia viața… Plus că soția m-a iertat din nou și vreau, de-acum încolo, să fiu un soț și tată model: pentru fiul de doisprezece ani și pentru cel ce se va naște curând”!

Nu-și isprăvește bine fraza și omul este poftit în cabinetul de consultații… Se întoarce rapid, după circa cinci minute, ținând în mână un certificat, în care legiștii i-au recomandat trei zile de îngrijiri medicale. Vrea să se facă nevăzut, dar îl opresc, in extremis, și-i pun întrebarea finală:

“Totuși, pentru bărbații care vor citi povestea ta – și “interpretează” la două partituri, ca și tine – ce sfat le dai?”  

Brusc, Sergiu își abandonează aerul semi-glumeț, pe care-l avusese, pe tot parcursul discuției noastre, de până atunci, după care concluzionează:

“Am înțeles, până la urmă, că oricât de bună și atrăgătoare ți-ar fi amanta, tot mai bine e acasă, cu familia. Eu îi sfătuiesc, pe bărbații însurați, să-și vadă de treabă și să nu rătăcească așa cum am rătăcit eu!”

Apoi, parcă eliberat de o grea povară, Sergiu își ia rămas bun de la subsemnatul și părăsește, grăbit, instituția medicală clujeană… coral