Ghinion pentru o bătrânică de 79 de ani, dintr-un sat de lângă Dej: s-a gândit să meargă până la o prietenă, a cărei gospodărie se află la două case de a sa. Însă, pe drum, femeia a fost atacată de doi câini uriaşi, ciobăneşti, ai unui vecin – mare crescător de oi – care-şi lăsase turmele acasă. Turbaţi de furie, câinii i-au sfâşiat, efectiv, pulpele, băgând-o în spital pentru opt zile! Culmea, după ce au atacat-o pe bătrână, s-au aşezat lângă ea, împiedecând-o să se ridice!

Femeia, sprijinită de fiul ei, păşeşte, cu mare dificultate, în sala de aşteptare a I.M.L.Cluj. Sub bandajele pe care le poartă, pulpele ambelor picioare sunt cusute cu copci, în total, pe o suprafaţă de câteva zeci de centimetri! După un scurt dialog cu cei doi, aflu de la victimă că trăieşte lângă Dej. Îmi şi spune numele localităţii, însă mă imploră să nu-l divulg. „Mi-e tare teamă de cioban, posesorul câinilor, om beţiv şi violent, iar eu locuiesc singură, fiind zi şi noapte la cheremul lui”. Promit acest lucru iar femeia îşi începe, în cuvinte simple, tulburătoarea relatare:

„Am zis să merg până la vecina, care locuieşte la a treia casă de mine, aşa că am pornit spre ea. N-am făcut mulţi paşi şi, dintr-odată, m-am trezit încolţită de doi din câinii ciobăneşti ai vecinului. El are şapte, dar se vede că ăştia doi s-au gândit să mă atace!  Ca niciodată, omul şi-a ţinut în ziua aceea turmele acasă. Iar cei doi câini m-au atacat în modul următor: unul s-a făcut că sare la mine şi, în timp ce mă feream de el, celălalt m-a prins cu colţii de picior şi m-a pus la pământ. Imediat, al doilea m-a apucat, la rândul lui, de cealaltă pulpă, aşa că în numai două secunde eram deja cu ambele pulpe sfâşiate! N-am mai putut să mă ridic, aşa că am stat aşa, câteva minute, cu sângele curgând din mine, pentru că animalele s-au mulţumit să stea alături şi să mă supravegheze, împiedicându-mă să mă ridic. Doar se uitau la mine şi mârâiau dacă încercam să mă mişc. Norocul meu a fost că a apărut femeia lor de la oi şi m-a salvat, altfel precis se scurge tot sângele din mine şi muream!”  

După ce ciobăniţa a dus la ea acasă victima, a spălat-o şi oblojit-o, oprind sângerarea, a anunţat SMURD-ul, astfel că după circa o oră a apărut o ambulanţă care a transportat-o pe femeie la Spitalul Municipal Dej.

„Acolo, mi-au acordat primul ajutor şi am rămas la ei timp de opt zile, sub perfuzii, totodată primind şi multe injecţii. Abia în urmă cu două zile mi-au dat drumul acasă, aşa că ne-am hotărât să venim azi la I.M.L. Cluj, ca să am şi eu o dovadă a muşcăturilor acelor câini, în caz că vecinul nu recunoaşte” – explică mai departe femeia. Intervine în discuţie şi fiul ei, cu un aer de îngrijorare întipărit pe figură: „Am făcut deja plângere la poliţie, dar poliţiştii ne-au spus să ne înţelegem cât mai repede între noi, ca să nu ajungem la autorităţi. Mă întreb, însă, cum să ne înţelegem, tocmai noi, care am suferit – când ei nu ne-au căutat măcar o singură dată ca să ne întrebe de sănătate?  Însă, am făcut lucrul acesta doar ca să-l speriem pe vecin şi să-l facem să se ţină de cuvânt, fiindcă, drept consolare pentru ce-a suferit mama, a promis că o să ne ajute să ne ridicăm un gard în jurul casei noastre, ca să nu ne mai atace câinii lui. Dar, nu ştiu cum se face, altor săteni nu le e frică de câinii ăştia ai lui, trec nepăsători printre ei, ce-i drept, înarmaţi cu o bâtă! Şi până acum numai mama le-a căzut victimă!”

Curând, femeia este poftită în cabinetul de consultaţii, astfel că după o şedere de circa o jumătate de oră se întoarce, cu un certificat, în care legiştii i-au recomandat trei săptămâni de îngrijiri medicale… Apoi, avertizându-mă încă o dată să nu pomenesc nume, adrese şi alte date personale, cei doi mă salută politicos şi părăsesc, mişcându-secu încetinitorul, instituţia medicală clujeană…

                                                                                         

 

coral